Sabah

Kıymet bilmek

- mEarlas#saEah.com.tr IaceEook.com mehmetEarl­as.saEah

YAŞINIZ çocukluk ile gençlik arasında bir yer deyse, her şeyin oldum olası bu şekilde sürüp gitti ğini zannedersi­niz. Onlara bunu anlatmalıy­ız.

Yaşınız çocukluk ile gençlik arasın da bir yerdeyse, her şeyin oldum olası bu şekilde sürüp gittiğini zannedersi­niz.

Cep telefonlar­ı

Telli telefonlar­dan akıllı cep telefon larına geçişi yaşamamışs­ınızdır. Telefon denilince, haberleri programlar­ı izledi ğiniz, fotoğraf ve film çektiğiniz ve bu arada bir tanıdığı nızı arayıp konuş tuğunuz o küçük aygıt aklınıza gelir. Şehirlerar­ası ara dığınızda başın da birkaç saat bek lediğiniz, üzerinde rakamlar bulunan bir çarkın yer aldı ğı o siyah aygı tı belki bilmiyorsu nuzdur.

Otoyollar

Belki eski zamanlarda Ankara’dan İstanbul’a otomobille giderken Kargasekme­z’i de tırmanmışs­ınızdır. “Eski zamanlar” denildiğin­de sakın Osmanlı dönemi anlatılıyo­r falan zan netmeyin. Ankara ile İstanbul’un arası bir otoyolla bağlanalı ancak 1980’lerde mümkün olmadı mı?

Internet

İnternetsi­z bir dünya düşünebili yor musunuz? İstanbul’da yaşıyorsa nız, Asya yakasından Avrupa yakasına geçmek için araba vapuru beklemenin gerekmediğ­i bir dünya bu... Türk Hava Yolları’nın artık otobüsün yerine geçtiği, Ankara ile Konya’nın trenle bağlandığı, Ege ve Akdeniz kıyılarını­n otellerle dolu olduğu bir Türkiye...

Anlatmalıy­ız

Bütün mesele çocuk ve genç yaşta ki insanlarım­ıza, bütün bunların oldum olası var olmadıklar­ı nasıl anlatılaca­k? Yani elde edilen kolaylıkla­rın ve hizmet lerin gökten inmedikler­i, bunların ger çekleşmele­rinin arkasında birilerini­n çabalarını­n ve vizyonları­nın bulundu ğu nasıl anlatılaca­k? Sadece laf ebeli ği yapanlarla, hizmeti görev bilip ülke yi tesislerle donatanlar­ın arasındaki fark nasıl hatırlatıl­acak?

Farklı bir ülke

Farkında değil misiniz? Türkiye eski Türkiye değil artık. Gelişmişli­ğin ve uygarlığın kolaylıkla­rı artık Türk insanı nın da hizmetinde­dir. Ve artık Türkiye bir Amerikan uydusu da değildir... Ve derinde askeri yönetimler­in her an müdahaleye hazır olduğu güdüm lü bir demokrasi de değildir. Bu büyük çaptaki değişimi kıymetini ve önemini yeni kuşakların anlamaları gerekiyor... Çünkü gevezelikt­en ve nefretten başka bir şey üretemeyen­ler, bu büyük gerçeği görmezden geliyorlar.

 ??  ?? 11’DE
Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
11’DE Mehmet BARLAS BAŞYAZI
 ??  ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye