Sabah

NAVIGASYON kadar önemli

HES uygulaması günlük hayatta daha çok kullanılma­ya başlandı. Bir çok yerde HES kodu istenirken Prof. Dr. İlhan, “Gideceğimi­z yere önceden haritadan bakıp oradaki risk durumunu görebiliri­z” dedi

-

Kovid-19 salgınında birey ve toplum güvenliğin­i sağlamaya yardımcı “Hayat Eve Sığar” (HES) uygulaması ile seyahat öncesi kod oluşturulu­rken, aynı zamanda güvenli bölge tespit edilebiliy­or ve kurallara uymayan işletmeler­in de ihbar edilmesine olanak sağlanıyor.

Gazi Üniversite­si Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, maske-fiziksel mesafe-hijyen kuralının yanı sıra çok sayıda tedbirin de hayata girdiğini aktardı. Bunlardan birinin “Hayat Eve Sığar (HES)” uygulaması olduğunu hatırlatan İlhan aplikasyon­da “HES Kodlarım”, “HES Kodu Sorgula”, “İhbarda Bulun”, “Alan Karakod Okut” ve “Sağlık Durumu” bölümlerin­in olduğunu anlattı. Bunun yanı sıra “Yoğunluk”, “Yakınlarım” başlıklı bölümlerin­de yer aldığını anlatan İlhan, şu bilgileri verdi:

■ HES, pandemi döneminde birçok alanda kullanabil­eceğimiz bir uygulama. Zaten, tedbiren de seyahatler­e çıkmadan önce HES kodu almamız isteniyor. Bir yere gidileceği­nde uygulamada­n, gidilecek yerin yoğunluğun­a bakılabili­r ve buna göre gidip gitmemeye karar verilebili­r.

Yoğunluk haritası Türkiye’nin her yerini gösteriyor. Nasıl navigasyon kullanıyor­sak, güvenliğim­iz açısından gideceğimi­zin yeri öğrenmek açısından bu uygulama çok önemli.

Kişinin sağlığında bir değişiklik olduğunda otomatik olarak bu bilgi HES kodunda gözüküyor. Yani, Kovid-19 pozitif sonuç çıktığında, kişi seyahate kabul edilmiyor. Örneğin, uçağa bindiniz ve uçaktaki bir kişinin Kovid-19 pozitif olduğu belirlendi. HES kodu sayesinde o uçağa binen diğer kişilere ulaşılması da sağlanıyor.

■ Aplikasyon­a yeni olarak “İhbar” bölümü eklendi. Vatandaşla­r, eğer şüpheli bir durum olduğu düşünülüyo­rsa buradan bildirim yapabilece­kler. Kurallara uymayanlar­ı uyarmak, kimi zaman sorun olarak karşımıza çıkabiliyo­r. O yerin bildirilme­si doğru bir yaklaşım. Çünkü, orası herkes için koronavirü­s açısından bir tehdit olacaktır. Açıklamaya, ‘Maske kuralına uyulmuyor, düğün yapılıyor.’ denilebili­r. Fotoğraf da kullanılab­ilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye