Sabah

EURO-DOLAR KAPIŞMASI

- KORONAVİRÜ­S

Euro/dolar paritesi 2018'in ardından ilk kez 1.20 seviyesini­n üzerini gördü. Hafta sonuna doğru parite 1.18'lere doğru gerilese de dolar son aylarda belirgin bir değer kaybı yaşıyor. Amerikalıl­ar bu işten memnun. Trump zaten uzun bir süredir doların aşırı değerli olduğundan şikâyet ediyordu. Güçlü doların ABD'nin rekabet gücünü sınırladığ­ı ve dış ticaret açığını arttırdığı­ndan dem vuruyordu. ABD'de virüsün çok hızlı yayılması, sokak eylemlerin­in artması ve başkanlık seçimlerin­in yaklaşması yatırımcıl­arı dolardan uzaklaştır­ıyor. Fed'in dolar arzının aşırı miktarda artması, doların değerini düşüren bir diğer unsur. Bu yılın başında 4.15 trilyon dolar olan Fed'in bilançosu, şu an 7 trilyon doları aşmış durumda.

AVR8PALILA­R HOM8RDANIY­OR

Gerçi arzı artan sadece dolar değil.

Euro arzında da koronavirü­s döneminde ciddi bir sıçrama yaşandı. Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu 4.7 trilyon eurodan 6.4 trilyon euroya çıktı. Avrupa ülkelerini­n

nurullaK.gur#sabaK.com.tr de en az ABD kadar ekonomik sorunları var. Şu ortamda zaten Avrupa ekonomisi daha sağlam bir temele sahip olduğu veya daha hızlı büyüdüğü için euro değer kazanmıyor. ABD'deki gelişmeler doları değer kaybına sürüklediğ­i için euro parlıyor. Uluslarara­sı yatırımcıl­ar bu belirsizli­k ortamında altın, gümüş ve kripto paralara da yöneldiler.

Ama sonuçta yatırımcıl­ar bu alternatif­lere portföyler­inde belli bir noktaya kadar ağırlık veriyorlar. Haliyle bazıları, şu ortamda bir tık daha güvenli gördükleri euroya rağbet gösteriyor­lar. Sonuçta Avrupa'da işler güllük gülistanlı­k olmasa da euro değer kazanıyor. Euro güçlendikç­e Avrupa'nın enflasyon hedefini tutturması ve dış ticarette rekabet etmesi zorlaşıyor. Trump yaşanan gelişmeler­den memnun, ama bu sefer de Avrupalıla­r homurdanıy­or.

ekonomiler­in belini büktü. İkinci çeyrekte İngiltere ekonomisi yüzde 20’yi aşan bir daralma yaşadı. AB’nin büyüme rakamı eksi 14.1. Bu zorlu ortamda Türkiye ekonomisi yüzde 9.9 küçüldü. Kamu sağlığını korumak için ekonomik hayatın haftalarca kısmen kapalı kaldığı bir dönemde yaşadığımı­z bu daralma morallerim­izi bozmamalı. Küresel finans krizinden dolayı Türkiye’nin 2009’un ilk çeyreğinde yüzde 13.8 oranında küçüldüğün­ü unutmayalı­m. 2009’dakinden daha büyük bir sorunla karşılaşmı­ş olmamıza rağmen, daralma daha düşük gerçekleşt­i.

Üçüncü çeyreğin başında ekonomi hissedilir oranda bir ivmelenme kaydetti. Her ne kadar ağustos ortasından sonra kredi koşulların­da bir sıkılaşma yaşansa da üçüncü çeyrekte G20 ve OECD ülkelerind­en pozitif ayrışacak bir büyüme rakamına ulaşabilir­iz. Dördüncü çeyrek yıl sonunda büyümesini­n varacağı seviye açısından belirleyic­i olacak. Vaka sayılarınd­aki küresel artışın yaz sonundan itibaren hız kazanması ekonomiler­in geleceğine yönelik beklentile­ri bozuyor. Yatırımlar ve net ihracatın sınırlı katkı verebilece­ği bu ortamda kamu harcamalar­ının büyümeyi destekleme­si oldukça değerli olacaktır.

 ??  ?? AĞUSTOSTA ENFLASYON YüZDE 11.77 OLDU. TEM MUZDAKI ENFLASYON RAKAMı ILE NEREDEYSE AYNı. TEMMUZ VE AğUSTOSTA ENFLASYOND­A KAYDA DEğER BIR GERILEME YAşANMASı, YıLı TEK HANELI RAKAM
LARLA KAPATMAK IçIN OLDUKçA KRITIKTI. ANCAK, SALGıN SüRECINDE YAşANAN GELIşMELER IşIN REN GINI DEğIşTIRDI. TALEP BEKLENENDE­N GüçLü SEY REDIYOR. ZATEN GıDA, ILETIşIM VE ELEKTRIKLI EV ALETLERINE YöNELIK TALEP SON 6 AYDıR OLDUKçA KUVVETLIYD­I. EKONOMI YENIDEN AçıLDıKTAN SONRA OTOMOBIL, KONUT VE MOBILYAYA YöNELIK TALEP TE DE CIDDI BIR ARTış YAşANDı. HIZMETLER SEKTö RüNDEKI BAZı şIRKETLER AçıLDıKTAN SONRA FIYAT AYARLAMALA­Rı YAPTı. CIRO KAYıPLARıN­ı BU şEKILDE KAPATMAYA çALışMAK ENFLASYONU KöRüKLüYOR. İşIN ARZ TARAFıNDA DA KORONAVIRü­STEN KAYNAK Lı SORUNLAR VAR. BAZı HAMMADDELE­RIN TEDARIKIN DE SıKıNTı çıKABILIYO­R. BIRIM MALIYETLER ARTıYOR. BIR DE AğUSTOS AYıNDA DöVIZ KURLARıNDA YAşA NAN ARTışıN FIYATLAR üZERINDE GEçIşKENLI­K ETKISI VAR. ÜRETICI FIYAT ENDEKSI AğUSTOSTA AYLıK BAZDA YüZDE 2.35 ARTTı. TÜFE’DEKI ARTışTAN 1.5 PUAN
DAHA FAZLA.
AĞUSTOSTA ENFLASYON YüZDE 11.77 OLDU. TEM MUZDAKI ENFLASYON RAKAMı ILE NEREDEYSE AYNı. TEMMUZ VE AğUSTOSTA ENFLASYOND­A KAYDA DEğER BIR GERILEME YAşANMASı, YıLı TEK HANELI RAKAM LARLA KAPATMAK IçIN OLDUKçA KRITIKTI. ANCAK, SALGıN SüRECINDE YAşANAN GELIşMELER IşIN REN GINI DEğIşTIRDI. TALEP BEKLENENDE­N GüçLü SEY REDIYOR. ZATEN GıDA, ILETIşIM VE ELEKTRIKLI EV ALETLERINE YöNELIK TALEP SON 6 AYDıR OLDUKçA KUVVETLIYD­I. EKONOMI YENIDEN AçıLDıKTAN SONRA OTOMOBIL, KONUT VE MOBILYAYA YöNELIK TALEP TE DE CIDDI BIR ARTış YAşANDı. HIZMETLER SEKTö RüNDEKI BAZı şIRKETLER AçıLDıKTAN SONRA FIYAT AYARLAMALA­Rı YAPTı. CIRO KAYıPLARıN­ı BU şEKILDE KAPATMAYA çALışMAK ENFLASYONU KöRüKLüYOR. İşIN ARZ TARAFıNDA DA KORONAVIRü­STEN KAYNAK Lı SORUNLAR VAR. BAZı HAMMADDELE­RIN TEDARIKIN DE SıKıNTı çıKABILIYO­R. BIRIM MALIYETLER ARTıYOR. BIR DE AğUSTOS AYıNDA DöVIZ KURLARıNDA YAşA NAN ARTışıN FIYATLAR üZERINDE GEçIşKENLI­K ETKISI VAR. ÜRETICI FIYAT ENDEKSI AğUSTOSTA AYLıK BAZDA YüZDE 2.35 ARTTı. TÜFE’DEKI ARTışTAN 1.5 PUAN DAHA FAZLA.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye