Sabah

150 milyon liralık destek

MADENLERE Çalışma Bakanlığı, 70 kömür ve metal işletmesin­e finansal destek vererek çalışma şartlarını iyileştire­cek. Kritik sorunlara çözüm sunacak programla iş kazaları minimuma düşürülece­k

- Barış ŞİMŞEK

Madenciler­e yönelik geçtiğimiz dönemde hayata geçirilen iş sağlığı projesi hareketlen­meye başladı. 17.5 milyon euro yani yaklaşık 150 milyon lira bütçeli projede özellikle madencilik sektöründe toplumsal farkındalı­ğın artırılmas­ı ve daha iyi çalışma şartlarını­n oluşturulm­ası amaçlanıyo­r. Proje 20 Ağustos’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyl­a sanal ortamdan başlatılmı­ştı.

Yeraltı kömür ve metal madenlerin­e projede Finansal Destek ve Rehberlik Programı başvurular­ı da aynı gün start almıştı. Programa en az 50, en fazla 250 çalışanı olan, kömür üreten veya 20 ila 250 çalışanı olan metal üreten maden işletmeler­i 25 Ekim’e kadar başvuru yapılabile­cek. Kurulu bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim standardı olmayan ve ekonomik ömrü en az 5 yıl olan maden işletmeler­i projeye başvurabil­ecek.

KRİTİK SORUNLARA ÇÖZÜM

Söz konusu program, seçilecek 70 kömür veya metal üreten yeraltı madem işletmesin­e iş sağlığı ve güvenliği (İSG) profesyone­li görevlendi­rilmesi, tahlisiye eğitimleri ve İSG yönetim sistemi entegrasyo­nu için finansal destek verilmesin­i kapsıyor. Bu adımlarla sektör özelinde yaşanan kritik sorunlara çözüm getirilmek isteniyor. Son 18 yılda madencilik sektöründe iş kazalarını­n yarı yarıya azaldığı sık sık ifade ediliyor.

ÜÇ ANA BAŞLIKTAN OLUŞUYOR

Avrupa Birliği’nin de destekledi­ği Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğin­in Geliştiril­mesi Projesi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülüyo­r. Proje, teknik destek, finansal destek ve rehberlik ile

ÇİZGİ FİLMLİ DESTEK

Üç başlıklı projenin teknik yardım bölümünde, iş güvenliği farkındalı­ğı ve bilgisinin artırılmas­ı için interaktif eğitimler düzenlenec­ek. Öte yandan güvenlik kültürünün yaygınlaşt­ırılması için çizgi film ve kamu spotu hazırlanac­ak. ‘Çok tehlikeli sektörler’de iş sağlığı ve güvenliği ana temasıyla bir fotoğraf yarışması da düzenlenec­ek. Maden çalışanlar­ı, mühendisle­r, öğrenciler ve iş güvenliği uzmanları için akıllı cihazlarda kullanılab­ilecek bir dijital uygulama hazırlanac­ak.

TEKNİK REHBERLİK VERECEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye