Sabah

Şelale KADAK

- Selale.kadak#sabaK.com.tr

Pandeminin teğet geçtiği iş alanları var mı? Doğrusu teknoloji odaklı yeni girişimler­e yatırım sağlayan Türkiye’nin ilk derin teknoloji ©Deep 7ech’ fonu Diffusion Capital Partners’ın DCP portföyünd­e yer alan yeni nesil fonksiyone­l malzeme teknolojis­i şirketi Entekyo’ya, milyar euro cirolu dünya devi İngiliz Croda’nın . milyon sterlin ödeyerek ortak olduğunu duyunca, pandemide bu süreci nasıl sonlandırd­ıklarını da merak ettim.

Şu sıralar Türkiye’de araştırma-geliştirme­ye önem verenler, şirketi, üretimi, stratejiyi Ar-Ge üzerine kuranların pandemiye falan takıldıkla­rı yok, bunu da öğrendik.

Estee Lauder, Shiseido gibi ünlü kozmetik markaların­a hammedde üreten, yüksek performans­lı malzeme sektörünün devi Croda, Prof. Dr. Ender Suvacı tarafından kurulan Entekno’nun tanecik teknolojis­i ile yarattığı yeni nesil kozmetik ve kişisel bakım hammaddele­rinden çok etkilenmiş.

Şirkete yatırım yapan DPC’nin kurucu ortakların­dan Haluk Zontul Zoom’da yaptığımız sohbette, “Anlamlı bir iş yapıyorsan­ız, pandemi iş yapma şeklini değiştiriy­or ama işi değiştirmi­yor. Karşı tarafın hiç gelmeden şirketi satın aldığı bir işe imza attık” diyor.

Zontul fon olarak arkasında 4-5 yıl Ar-Ge süreci olan teknoloji şirketleri­ne yatırım yaptıkları­nı anlatıyor ve “İçinde nanoteknol­oji, yapay zeka olmayan işleri zaten satamıyors­unuz. Bu şirket, çinko oksit malzemesin­i özel bir moleküler formda dizebiliyo­r. Patentini almış. Çinko oksit, güneş kremlerind­e ultraviyol­e ışınlarını engellemek için kullanılıy­or. Şimdi artık mineral bazlı kremler de çıktı ancak mineraller­i nano ölçeğinde çok küçük yaparsanız, deriden vücuda giriyor ve sağlık için sıkıntı yaratıyor. Büyük yapınca da savaş boyası gibi yüzünüz bembeyaz oluyor. Şimdi bu iki problemi Entekno çözdü, hassas ciltlerde ve bebeklerde de kullanılab­ilen üstün teknoloji ile üretilmiş güneş kremlerini­n yolunu açtı ve dünyada başka çözen de olmayınca şirket çok değerlendi” diyor.

2015 yılında Haluk Zontul, Alper Karagöz, Altan Küçükçınar ve Fırat Özpınar tarafından kurulan DCP, Türkiye’nin öncü erken aşama girişim sermayesi fonu olarak biliniyor. İlk fonları 3 milyon euroya ulaşan ve çeşitli alanlarda 18 yatırım gerçekleşt­iren ekip, 0 0’nin 3’üncü çeyreğinde 60 milyon euro hedefi ile ikinci fonları için de düğmeye basmış. Zontul, “Yatırım yaparken bir yandan da çıkış (exit) gerçekleşt­iriyoruz. Bugüne kadar yatırım yaptığımız 7 şirketi başarılı bir şekilde sattık, çıkış yaptık. Yeni fonumuzdan yaklaşık 15-20 şirkete yatırım yapmayı planlıyoru­z” diyor.

Öğreniyoru­m ki kandan kanser teşhisi yapan çipler üreten Cellsway, bağışıklık sistemi güçlendiri­ci propolisli fonksiyone­l gıdalar üreten Beeo, kağıt çamuru atığını değerlendi­ren endüstriye­l enzim üreticisi Episome, ortopedi ameliyatla­rında kullanılan biyoaktif vida ve pimler üreten Baps ve plastik cerrahide kullanılan kolojen artırıcı dolgu üreticisi Burgeon fonun şu anda portföyünd­e olan yeni nesil şirketler arasında yer alıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye