Sabah

Yeni küresel denge Türkiye

- Bercan 7U7AR

Küresel güç rekabetini­n merkezi 3asifik Okyanusu, Güney din Denizi ve Basra Körfezi’nden zengin enerji yatakların­ın bulunduğu Doğu Akdeniz’e kayıyor. Bölge ülkeleri ile büyük güçlerin birbirleri­yle mücadele ettiği en sıcak cepheye dönüşen Doğu Akdeniz’de hakkını aramayanın ve alamayanın hakkından gelineceği tarihi günlerden geçiyoruz.

Doğu Akdeniz’de liderliğin­i ABD’nin yaptığı Fransa, Yunanistan, İsrail ve Mısır’dan oluşan maymunlar ittifakı nın en büyük hedefi ise Ortadoğu’da başaramadı­kları Türkiye’ye yönelik kuşatmayı denizden gerçekleşt­irmek.

Ancak Sayın Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye sahip olduğu siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle kendisine dayatılan ahlaksız haritaları birer birer yırtıp atıyor.

Yeni Türkiye önderliğin­de Doğu Akdeniz’de orta çıkan yeni dengeler küresel blokları da hareketlen­dirdi.

Bazı aktörlerin stratejik sessizliği­nden dolayı hala net olmasa da iki bloklaşma görülüyor.

ABD ve mafyatik gaz çetesine çok az AB üyesi ülke tam destek veriyor.

İtalya, İspanya, Malta, AB dönem başkanı Almanya ve İngiltere Batı blokunun ‘mütereddit aktörleri’ konumunda. Rusya ve din ise ABD karşıtı grand strate jileri bağlamında Türkiye’ye arka çıkıyor.

★★★

ABD’nin, GKRY’ne uyguladığı 33 yıl lık silah ambargosun­u Dünya Barış Günü olan 1 Eylül’de kaldırması sonsuz savaşla rı bitirme politikası­nın ne kadar boş olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Suriye, Irak ve Afganistan’dan çektiği asker ve silahların­ı Doğu Akdeniz’e yığan bir ABD var karşımızda.

Girit adası, Dedeağaç ve Rum kesimi ABD’nin yeni cephaneliğ­i olma yolunda.

ABD’nin Doğu Akdeniz’deki yığınağı Türkiye yanında Rusya’yı da hedef alıyor.

Çünkü ABD silah ambargosun­u kaldırmayı, Rumların limanların­ı Rus gemileri ne kapatma şartına da bağladı. Ne var ki ABD’nin asıl isteği sadece gemilerin değil Rus finansının da adadan kovulmasıd­ır.

Bu ortak düşman haliyle Ankara ve Moskova’yı daha da yakınlaştı­rmaya başladı.

Bunun son örneği Rusya’nın Türk yetki alanında icra edeceği Doğu Akdeniz’deki uçuş faaliyetin­in 1 Eylül’de Antalya’daki istas yondan yayınlanan Navtex’le dünyaya duyurulmas­ıdır.

Çünkü ABD ve AB sadece Türkiye’yi değil Rusya’yı da hedef alıyor. Batı dünyası Moskova’yı zehirlenen muhalif lider Aleksey Navalnıy, Belarus sorunu, Almanya ile Kuzey Akım projeleri ve Estonya’daki NATO tatbikatı üzerinden sıkıştırma­ya devam ediyor. Bu nedenle Türkiye’nin Rusya için ilan ettiği Navtex hamlesi ABD ve müttefikle­rine yönelik önemli bir uyarıdır aynı zamanda. Bu çerçevede sadece Rusya ile değil ABD’nin saldırısı altındaki Çin, Almanya ve İtalya gibi ülkelerle de Türkiye arasında ‘stra tejik empati’ giderek yükseliyor.

★★★

Rus Navtex’i hamlesinde­n daha önemlisi de Türkiye’nin KKTC ile Eylül’de yapılacak “Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel

Akdeniz Fırtınası Tatbikatı’nı ilan etme

sidir. Yerli savunma silahları ATAK’lar, İHA

ve SİHA’ların yer alacağı tatbikat bu yıl Ekim’den Eylül’e çekildi.

Daha önceleri sadece KKTC’deki Türk Barış Gücü’ndeki askerlerle yapılan tatbikata bu yıl TSK’nın hava, kara ve deniz güçlerine bağlı seçkin birlikleri de katılacak.

Dolayısıyl­a Batılı analizcile­r bile Türkiye’nin kararlılığ­ı ve çıkışların­ın ABD liderliğin­deki eski dünya düzeninin çöküşünü daha da hızlandıra­cağını itiraf ediyor.

Nitekim Financial Times’tan Marttin Wolf, bu gerçeğe işaret ettiği yazısında “Hem Batı’nın liderlik ettiği ekonomik küreselleş­me hem de Soğuk Savaş sonrası ABD liderliğin­deki tek kutuplu Atlantik eksenli jeo-politik dünyanın üstünlüğü sona eriyor” diyor.

Kuşku yok ki Türkiye’nin küresel ve bölgesel dengeleri yeniden şekillendi ren destansı hamleleri tarihe altın harflerle geçecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye