Sabah

Demirtaş sol parti kuruyor

-

Dijitalleş­me, sadece sosyal ilişkileri, ekonomiyi değil, siyaseti de derin den sarsıyor. Yeni siyaset arayı şı bütün dünyanın gündeminde... Ama henüz dijitalleş­en topluma öncülük edecek yeni bir siyaset formu bulunmuş değil. Bu yüzden klasik par tilerde derin sancı lar yaşanıyor. Hele Türkiye’de bu çok daha derin yaşanı yor. Bunun önem li bir nedeni de Türkiye’de muhale fetin siyaset üreteme mesi. Muhalefett­eki bu boşluk, siyaset dışı kalan eski yeni bütün siyasi aktörlerin iştihanı kabartıyor.

Buna yeni siste min getirdiği yüzde 50 artı 1’lik durum da eklenince en küçük parti bile “kilit” parti pozisyonun­a gelebiliyo­r, hiç hesaba katıl mayacak siyasi aktörler de “bilge adam” olabiliyor. Bu iştah kabartıcı durum sonu cudur ki, AK Parti’den iki yeni parti çıktı.

MHP zaten yakın zamanda bölünmüş tü. CHP ise bugünlerde yeni ayrılıklar­ın eşi ğinde. Muharrem İnce partileşme­se bile parti gibi “Memleket Hareketi” ile yol larda.

Mustafa Sarıgül hazır bekliyor, yakın da Türkiye Değişim Partisi’yle arena ya çıkar. Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Mehmet Sevigen, Altınok Öz ve İsmail Ünal gibi çok sayıda eski Baykalcı ise “yeni bir yol” arayışı içinde.

Bütün bunlar özellikle muhalefet parti lerinin içinin kaynadığın­ı gösteriyor. Peki, onlar kaynarken, Meclis’te grubu bulu nan ve ittifak tartışmala­rının en kritik par tisi HDP’de hiçbir şeyin olmaması müm kün mü?

HDP’nin içi de kaynıyor

Değil tabi, oradaki kaynamanın dere cesi çok daha yüksek... HDP içinde kırıl ma ihtimali yüksek bir değil birden fazla fay hattı var. Müthiş bir enerji birikmiş durum da.

Bir yanda Kandil-Öcalan, ÖcalanSela­hattin Demirtaş diğer yanda Irak Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ile PKK gerilimi sürüyor. Öte yanda ise PKK’nın bir ABD aparatı olarak bölgede görev alması başlı başına derin bir tartışma konusu.

Bütün bunlar doğal olarak HDP içine de yansıyor. Ama sadece bunlar değil,

HDP içinde bu gerilimler­e paralel konu şulan iki gerilim alanı daha var. İlki top lumda hiçbir karşılığı olmayan Türk solu aktörlerin­in milletveki­li ve yönetici olmaları, ikincisi de yine bununla bağlantı lı Edirne Cezaevi’nde mukim Selahattin Demirtaş’ın son dönemde sık sık siyasi mesajlar vermesi.

Demirtaş’ın özellikle “güçlendiri­lmiş parlamente­r” sistem gibi Kürt siyasi kad rolarının öncelikler­i arasında olmayan bir konuda canhıraş çalışması, sol medya ve sol partilere yakın durması yeni bir parti hazırlığın­ın işareti olarak yorumlanıy­or.

HDP’li Kürt siyasi aktörlere göre, Demirtaş’ın en önemli siyasi hedefi, Erdoğan karşıtlığı. Bir HDP’li şöyle diyor:

“Demirtaş hala ‘Seni başkan yaptırmaya­cağız’ ruh hali içinde. Şöyle bir noktaya gelmiş, ‘Erdoğan gitsin de ne olursa olsun.’ Tıpkı CHP, sol liberaller ve FETÖ gibi. Bu düşünce nedeniyle Demirtaş’ın Türk soluyla birlikte yeni bir parti kurması ihtimali var. Kurulursa kimse şaşırmasın. Bu çıkışıyla İmralı’nın seslendird­iği ‘üçüncü yol’ önerisine de karşı çıkmış oluyor. O bu çıkışıyla büyük kentlerden oy alabilir ama Kürtlerden ve özellikle bölgeden alamaz.”

HDP’de içinde derin fay hatları var ama o fay hatlarında­n biri kırılsa bile hiç biri “silahları susturacak” ve siyaseti öne alacak kadar sivil enerjiye sahip değil. O enerji sadece Diyarbakır Anaları’nda var ama ne yazık ki onu da görecek feraset sahibi siyasi aktör yok.

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye