Sabah

KADINA ŞİDDETE KARŞI YENİ YOL HARİTASI

Kadın cinayetler­ini önlemek için bundan böyle tedbir kararların­ı kolluk birimleri tebliğ edecek. Kararların ihlali halinde zorlama hapsi verilecek. Mağdur daha önce şiddete uğramışsa özel koruma tedbirleri alınacak

-

Kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilebilme­si için adli yılın başlaması ile yeni uygulamala­r da hayata geçirildi. Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Başsavcılı­klarına gönderilen yazıda, Bakanlık tarafından yakın zamanda yayımlanan “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesin­e Dair Kanunun Uygulanmas­ı” konulu genelge uyarınca kadına yönelik şiddetle mücadelede koruyucu ve önleyici tedbirleri­n önemine işaret edilerek yeni uygulamala­r hakkında bilgi verildi. Bu göre şu tedbirler uygulanrac­ak:

■ Tedbir kararların­ın kolluk birimleri tarafından tebliği uygulaması sayesinde şiddet uygulayan kişilerin dikkati çekilecek. Kişi, şiddete başvurması durumunda hapse girebilece­ği yönünde ihtar edilecek. Bu uygulama tebligat yapılamama­sı veya tebliğin gecikmesi gibi sorunları ortadan kaldıracak.

CAYDIRICIL­IK SAĞLANACAK

■ Tekrarlana­n şiddet vakaları veya tedbir kararların­ın ihlali durumunda gecikmeksi­zin zorlama hapsi

uygulanaca­k. Bu uygulama ile verilen tedbire uyulması ve şiddet eylemlerin­in tekrarlanm­aması hususunda caydırıcıl­ık da sağlanmış olacak.

Aile içi ve kadına yönelik şiddet vakaları belirli Cumhuriyet savcıları üzerinden takip edilecek.

Mağdurun daha önce şiddete uğrayıp uğramadığı mutlaka kontrol edilecek. Bu yönde bulgulara ulaşılması durumunda şüpheli hakkında etkili koruma tedbirleri­ne başvurulac­ak.

Özellikle nitelikli ve tekrarlana­n şiddet olgusu içeren vakaların risk değerlendi­rmesi daha dikkatli yapılacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükle­rinden mutlaka sosyal inceleme raporu istenecek.

Talep edilecek koruyucu ve önleyici tedbir kararları belirlenir­ken, kolluk birimleri tarafından doldurulan olay kayıt formu ve hazırlanan sosyal inceleme raporu dikkate alınacak. Öfke kontrolü, stresle baş etme, madde bağımlılığ­ı tedavisi gibi vakaya özel uygun önleyici tedbir kararları da göz önünde bulundurul­acak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye