Sabah

DÖNÜŞÜM BÜTÇESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, ´Ekonomide yeni döneme giriyoruzµ açıklaması ile sinyalini verdiği dönüşüm Meclis’e sunulan 2 21 bütçesine yansıdı Hedefi, ekonomik dönüşümü ve değişimi gerçekleşt­irmek olarak belirlenen bütçede aslan payını e

- (GLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Seçil KAYA

sektörü yatırımlar­ına bu yıl 11.6 milyar lira kaynak ayrılırken bu tutar gelecek yıl için 20.1 milyar liraya yükseldi. Bu tutarın 18.5 milyar lirası Sağlık Bakanlığı, 1.6 milyar lirası üniversite­lere ayrılacak. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi 77.4 milyar lira öngörülürk­en, program

bazlı bütçeyle sağlıkta da eğitime yakın bir ödeneğe ulaşılması

bekleniyor.

sektörün üretken yatırımlar­ı ve istihdamı artırması teşvik edilecek. Sosyal güvenlik işveren prim destekleri için 27.7 milyar lira, tarımsal kredi faiz destekleri için 5.5 milyar, hazine destekli kefaletler için 5.5 milyar, ihracat destekleri için 4,1 milyar lira, esnafların finansmana erişimi için 3.8 milyar lira olmak üzere toplam 46.6 milyarlık

teşvik sağlanacak.

Milli Enerji Hamlesi ile prangaları­ndan kurtulma yolunda önemli adımlar atan, dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ı stratejisi çerçevesin­de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Ekonomide yeni bir döneme giriyoruz” tespitiyle yeni bir rota belirleyen Türkiye’yi dönüştürec­ek bütçe Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi.

Türkiye Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı­na sunuldu.

ŞEFFAFLIK ARTIRILDI

AK Parti hükümetler­inin 19’uncu, Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrası ise hazırlanan 3’üncü bütçe olan 2021 yılı bütçesi, bu yıl ilk kez Program Bütçe esaslarına göre hazırlandı. Program bütçe ile kamu idarelerin­in bütçelerin­in yasama süreçlerin­de ve kamuoyu nezdinde amaç ve sonuçların­ın anlaşılırl­ığının güçlendiri­lmesi ve dolayısıyl­a şeffaflığı­nın ve hesap verebilirl­iğinin daha da artırılmas­ı hedefleniy­or.

ADALETLİ PAYLAŞIM

Halka hizmeti esas alan, öğrenciden emekliye, çiftçiden reel sektöre tüm kesimi koruyan, yatırım, istihdam, ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklı 1.3 trilyon lira büyüklüğün­deki bütçede aslan payını 211.4 milyar lira ile eğitim aldı. Bu yıla göre 2021’de en fazla ödenek artışı da yatırım bütçesinde görüldü. Özel sektörün yatırım ve istihdamın­ı destek için 27.7 milyar liralık prim desteği sağlanacak. Hazine destekli kefalet ve tarımsal kredilere 11 milyar lira, esnafa 3.8 milyar lira, ihracatçıy­a 4.1 milyar lira finansman desteği verilecek. Bütçede toplam 1 trilyon 101 milyar lira gelir öngörülürk­en, adaletli paylaşım, vatandaşın işini-gelirini koruma esas alındı.

EN BÜYÜK PAY EĞİTİME AYRILDI

Bütçe giderleri 1.3 trilyon, faiz hariç giderler 1.1 trilyon, bütçe gelirleri 1.1 trilyon, vergi gelirleri 922.7 milyar lira öngörüldü. Eğitimde yapılacak köklü reformlar, kalitenin artırılmas­ı için 211.4 milyar liralık kaynak ayrıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile eğitim hizmeti veren diğer kurum ve kuruluşlar­a 2021’de 19.1 milyar lirası yatırım olmak üzere toplamda 211.4 milyar lira kaynak ayrıldı.

Yükseköğre­tim Programına 52.2 milyar lira, Ortaöğreti­m Programına 43 milyar lira, Temel Eğitim Programına 82.2 milyar lira, Engelliler­in Toplumsal Hayata Katılımı ve

Özel Eğitim Programı içinde yer alan Engelli Eğitimine 4.8 milyar lira, Hayat Boyu Öğrenme Programına 3 milyar lira, Uluslarara­sı Eğitim İşbirlikle­ri ve Yurtdışı Eğitim Programına 1.9 milyar lira ayrıldı. Eğitime ayrılan kaynakta Milli Eğitim Bakanlığı’nın yatırım ödeneğinde­ki artış dikkati çekti.

2020 bütçesinde söz konusu Bakanlığın yatırım ödeneği 5.8 milyar lira iken, bu rakam yüzde 94 artışla 11.3 milyara çıkarıldı.

 ??  ?? Hazal ATEŞ
ANKARA
Hazal ATEŞ ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye