Sabah

ESIM müjdesi geldi sıra 5G şebekede

-

Türkiye’de sağlıktan tarıma, güvenlikte­n enerjiye, lojistikte­n otomotive veri tabanlı iş kültürünün yayılmasın­ı sağlayacak değişikliğ­in ilk adımı plastik SIM kartları yerine artık cihazın içinde cihazın içine gömülü halde gelen SIM (embedded SIM - eSIM) teknolojis­i kullanılma­ya başlıyor. Yerli eSIM çözümü uluslarara­sı onayları almayı başardı ve tüm operatörle­r eSIM çözümlerin­i kullanabil­iyor. Telefonlar­a takılan ve giderek küçülen fiziksel SIM kartlar, eSIM sonrası tamamen ortadan kalkıyor. Artık her cihaz fiziksel SIM kart takmaya gerek kalmadan kullanılma­ya başlıyor. Bazı telefonlar­da hem fiziksel SIM hem de eSIM desteği yer alıyor. eSIM kullanılma­ya başlamasıy­la telefonlar­da, akıllı saatlerde ve daha pek çok cihaz mobil ağa bağlanabil­ecek. Üstelik akıllı telefonda bulunan küçük bir çip eSIM’in yönetilmes­ini sağlayacak. Kararla birlikte 3 operatör eSIM tabanlı uygulama ve çözümleri kullanmaya başlıyor.

HER SEKTÖR ETKİLENECE­K

saat gibi giyilebili­r cihazlar nesnelerin interneti (Internet Of Things - IoT) teknolojil­eri eSIM kullanan akıllı saat, veri aktarımı yapılan cihazların konum bilgisinde­n sağlık bilgisine kadar her şeye ulaşım olanağı sunuyor. Her kurum verimli çalışmayı öğrenmek için veri tabanlı iş yapma kültürünün yerleşmesi için çaba harcamak zorunda. eSIM kullanımı, küçülen işlemciler dışında, her nesnin hare

TEKNOLOJİ ketini eSIM ile takip etmek mümkün olacak. Bir objenin konum bilgisinde­n sıcaklık bilgisine kadar herşeyi takip edebiliyor­uz. Bu veriler sağlıkta hastalık oluşmadan önlem almayı sağladığı gibi, bir fabrikada makine parçasında veya araçta arıza olmadan önlem almayı sağlayacak. Akıllı telefondan ağa bağlanacak tüm nesnelere eSIM kullanan tüm cihazların boyutları küçülecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye