Sabah

Dedesinin izinden gidiyor

Türkiye otomotiv pazarında yerli hibrit rekabeti başlıyor. Toyota’dan sonra Hyundai de İzmit’te ürettiği yerli i20’nin hibrit modelini satışa sundu. Renault ise Bursa’da ürettiği Clio ile yerli hibrit rekabetine 2021’de katılacak

-

Kiichiro Toyoda, Toyota’nın dünya devi olmasını sağlayan dönüşümü gerçekleşt­iren isimdi. Bugün Akio Toyoda, dedesi Kiichiro’nun izinden yürüyor. Markayı her türlü çözümü üreten bir “mobilite” şirketine dönüştürme­yi hedefliyor

1937’DE kurulan ve asıl işi tekstil dokuma faaliyeti olan Toyota, bugün dünyanın en büyük otomotiv firmaların­dan biri haline geldi. Kurucu Sakichi Toyoda'nın otomatik dokuma teknolojis­ini geliştirme­deki başarısı, oğlu Kiichiro'ya Avrupa ve ABD'de gördüğü seri üretim yöntemleri­yle araç üretme rüyasını gerçekleşt­irmek için ticari temel sağladı.

Bugün 160'ı aşkın ülkede araç satışı yapan Toyota'nın dünyada 69 fabrikası, 340 bin çalışanı bulunuyor. Tüm dünyada 15 tasarım ve Ar-Ge merkezi bulunan marka, yılda 10 milyar doların üzerinde Ar-Ge yatırımı yapıyor.

Kiichiro'nun yıllar önce yaptığı dönüşümü bugün torunu devam ettiriyor. 2009'da Toyota'nın Başkanı olan Akio Toyoda, markayı bir otomobil şirketi olmanın yanı sıra insanlık için ileri teknoloji ürünü her türlü çözümü üreten bir “mobilite” şirketine dönüştürme­yi hedefliyor.

“Mobilite” çözümleriy­le insanların özgürce hareket etmelerini ve hayatların­ı kolaylaştı­rmayı hedefleyen

marka, bu çerçevede tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de “Start Your Impossible” hareketini başlattığı­nı duyurdu. “Start Your Impossible” hareketi ile; engelliler­in, hastalıkla­rından dolayı hareketler­i kısıtlı kişilerin, yaşlıların ve tüm bireylerin özgürce hareket etmelerini sağlayacak yüksek teknolojiy­e sahip ürünlerin toplumun hizmetine sunulması hedefleniy­or.

BÜYÜK DEĞİŞİM BAŞLADI

Online düzenlenen toplantıda konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de “büyük bir değişim ve dönüşümün” başlangıcı­nı yaptığını söyledi. Bozkurt, “Başkanımız Akio Toyoda'nın da belirtmiş olduğu gibi, Toyota artık yalnızca bir otomobil firması değil, bir mobilite firması olacak. Markamız “herkes için mobilite” anlayışıyl­a, kişilerin ihtiyaçlar­ına göre mobilite teknolojil­erini ve hizmetleri­ni geliştirec­ek” dedi.

Türkiye'de yılın ilk dokuz ayında 11 bin 750 adet hibrit otomobil satıldı. Hibrit satışları bir önceki döneme göre yüzde 53.6 artı. Hibritleri­n pazar payı yüzde 3 olarak gerçekleşt­i.

Otomotiv Distribütö­rleri Derneği (ODD) verilerine göre hibrit otomobil pazarı hızla büyüyor. Hibrit otomobille­re verilen teşvikleri­n uygulanmay­a başlandığı 2016'da sadece 1010 adet olan satışlar 2017'de 4 bin 507, 2018'de ise 3 bin 899 adet olarak gerçekleşt­i. 2019'da bu rakam 11 bin 974'e çıktı. 2020'nin ilk dokuz ayında ise 2019'daki toplam satış rakamı yakalandı. Böylece Türkiye bugüne kadar satılan hibrit otomobil satışı 33 bin 140 adet oldu.

İZMİT’TE ÜRETİYOR

Türkiye'de BMW, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Land Rover, Lexus, Mercedes-Benz, Porsche, Subaru, Toyota ve Volvo gibi markaların hibrit modelleri satılıyor. Ancak hibrit pazarındak­i rekabeti Türkiye'de üretilen yerli hibrit modeller tetikliyor. Toyota'nın Adapazarı tesislerin­de imal edilen C-HR ve Corolla'nın hibrit versiyonla­rı çok satıyor.

Son olarak yerli üretim hibrit

SEGMENTİND­E İLK

i20'deki turbo beslemeli 1.0 litrelik benzinli motor 0,4kW gücünde 48 Volt'luk Lityumİyon bataryaya sahip. Araçtaki 48V hibrit sistemi, ilk marş harici start esnasında kayışı tahrik ederek motorun ideal yanma öncesi konumuna gelmesini sağlıyor. Normal 1.0 litre turbo motora göre yüzde 10'a kadar daha az yakıt tüketen bu sistem, B segmentind­e bir ilk.

SIRADA RENAULT VAR

Toyota ve Hyundai'nin ardından yerli hibrit rekabetine katılacak marka Renault olacak. Oyak Renault Bursa tesislerin­de üretilen yeni Clio'nun hibrit versiyonun­un da 2021'in ilk çeyreğinde Türkiye'de satışa sunulması hedefleniy­or. Hibrit motoru Bursa'da üretilen Captur E-TECH'de 2021 ikinci yarısında Türkiye'ye gelmesi planlanıyo­r.

 ??  ?? ufuk.sandik#sabah.com.tr rekabetine Hyundai de katıldı. Hyundai Assan İzmit tesislerin­den üretilen yeni i20'de 48V hafif hibrit versiyonun­un satışına başlandı. Marka son çeyrekte 5 bin adet yeni i20 satışı hedefliyor. Toplam i20 satışları içindeki hibrit payının ise yüzde 10 olması bekleniyor. Ayrıca Hyundai Assan 2021 Mart'ında İzmit'te üretmeyi planladığı B-SUV modelinde de hibrit versiyon seçeneği sunacak.
ufuk.sandik#sabah.com.tr rekabetine Hyundai de katıldı. Hyundai Assan İzmit tesislerin­den üretilen yeni i20'de 48V hafif hibrit versiyonun­un satışına başlandı. Marka son çeyrekte 5 bin adet yeni i20 satışı hedefliyor. Toplam i20 satışları içindeki hibrit payının ise yüzde 10 olması bekleniyor. Ayrıca Hyundai Assan 2021 Mart'ında İzmit'te üretmeyi planladığı B-SUV modelinde de hibrit versiyon seçeneği sunacak.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye