Sabah

Stratejik yatırım

-

Muhalifler­e sorsa nız Türkiye saman bile üretemiyor, ithal ediyormuş. Yalan oldu ğu bir yana, anlamadıkl­a rı Türkiye’nin o aşamala rı çoktan geçtiğidir. Gerekirse katma değeri düşük mallar ithal de edilir. Fakat asıl olan katma değeri yüksek ve ihti yacınız olan malları üretmek ve yatırımlar­ını zı stratejik alan lara yapmaktır. Samanı dünya piyasasınd­a her zaman bulabi lir ve uygun fiya ta açığınızı kapa tırsınız. Fakat silah teknolojil­erinde ki son gelişmeler­i takip edemiyorsa nız bırakın küresel güç olamayı bağım sız dış politika bile takip edemezsini­z.

Türkiye’nin geliştirme­k te olduğu bu stratejik vizyonu bu zamana kadar görmediy seniz bile son hafta olanlara bakarsanız Türkiye’nin şim diden nasıl bir yol kat ettiğini anlarsınız.

Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi gün geç tikçe artıyor. Cumartesi günü Cumhurbaşk­anı Erdoğan 85 milyar met reküp daha açıkladı. Yine geçtiğimiz hafta Karabağ’da Türk SİHA’larının teknolojik üstünlüğün­ü gördük. Aliyev’le röportaj yapan gazetecile­r bile kendisine Türk SİHA’larını soruyor. Atılan güdümlü füzeler Rus yapımı Ermeni hava savunma sistemleri ni perişan ediyor. Benzer görüntüler­i Libya’da da izle miştik. Ama bu sefer MAM füzelerini­n Ermenilere ait küçücük delikleri bile arayıp bulduğunu görmediyse­niz, tavsiye ederim bulup izleyin. Türk silahların­ın hassas hedef tespit ve imha kapasitesi saye sinde Ermeniler kafasını bile kaldıramıy­or. Anında imha ediliyor.

Neymiş? Demek ki uğra şınca oluyormuş. Kendi gazı nı bulmak uğruna kendi arama gemilerini alma vizyo nu neyse kendi silah teknolo jini geliştirme vizyo nu da odur. Enerji bakımından dışa bağımlılığ­ı orta dan kaldırıyor­uz. Yaygınlık kazanan bir savaş tipinin en etkili silahların­ı üretiyoruz.

Bu da çok kimsenin ayağına basmak demek tir. Düşünseniz­e Rusya’nın dün yaya sattığı iki şey vardır. Biri gaz diğeri silah.

Bir yandan Batı ittifakına karşı özgürlüğüm­üzü ilan edi yoruz. Fakat sanıldığı gibi Rusya’ya bağımlı hale de gel miyoruz. Aksine bu iki alanda da Rusya’yı fena halde zor luyoruz. Hem gaz buluyoruz hem de Rus silahların­ın pres tijini alt üst ediyoruz.

Şunu artık herkesin gör mesi lazım. Bundan on yıl önce hayal dahi edilemeye cek bir konumdur bu. Ama birileri hayal etmekle kalmadı. Türkiye’nin yatırımlar­ını da bu noktaya kaydırdı. Sonuç ortada. Üç maddede özetle yelim. Bir, Batı ittifakına bağımlılığ­ımız kalmadı. İki, Rus gazına bağımlı lığımız azalıyor. Üç, yeni bir savaş türünü son yıl larda en iyi yapan ülke konumuna geldik. SİHA devriminin uygulayıcı­sı olduk. Bence önemli! Saman mı? Gerekirse onu da yaparız.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye