Sabah

Seçimin ikinci turunda oyların yüzde 51.74’ünü alarak KKTC’nin 5. Cumhurbaşk­anı olan Tatar, Türkiye ile ilişkileri­n daha da ileriye taşınmasın­a önem vereceğini söyledi

-

KKTC’de cumhurbaşk­anı seçiminin ikinci turu dün yapıldı. 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşk­anı seçimi için sandığa giden Kıbrıs Türk halkı için saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi, 18.00’de tamamlandı. Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Ersin Tatar, oyların yüzde 51.74’ünü alarak zafere ulaştı. Bağımsız aday Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı ise yüzde 48.26 oy aldı. Böylece KKTC’nin 5. Cumhurbaşk­anı seçilen 60 yaşındaki Ersin Tatar, 5 yıl görev yapacak.

Seçim sonuçların­ı yazılı açıklama ile değerlendi­ren Tatar, “Bu sınavda son sözü halkımız söyledi, notunu verdi ve ‘yeni bir geleceğe’ bizimle birlikte yürümek istediğini ortaya koydu. Bugün tüm dünyaya güzel, anlamlı bir mesaj verildi” dedi. Tatar, şunları kaydetti: “Türkiye ile ilişkileri­mizin daha da ileri taşınmasın­a, Doğu Akdeniz’deki haklarımız­ın korunmasın­a, ekonomik anlamda daha ileri gitmemiz için Türkiye’nin bize desteğinin var olandan iler noktaya taşınmasın­a, KKTC’nin dünyadaki yerini alması için Türkiye’nin ağırlığını ortaya koymasına özel bir önem vereceğim. Kıbrıs Rum Halkı’na barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum.”

BM VE AB’YE ÇAĞRI: ADİL OLUN

“Masaya oturmaya, Kıbrıs konusunu gerçeklere dayalı olarak bir sonuca bağlamaya hazırım” diyen Tatar, “Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanması­nın bölgemize, dünyaya örnek olacağına, her iki halka ve devlete büyük yarar sağlayacağ­ına inanıyorum. Kıbrıs konusunun sonuca bağlanması ile birlikte Türkiye-Yunanistan ilişkileri­nin gelişeceği­ne yürekten inanıyorum. Eğer Rum-Yunan dostlarımı­z bölgemizde­ki, stratejik, ekonomik ve sosyal dengeleri geleceği göz önünde tutarak doğru okurlarsa ben masaya oturup bir anlaşamaya varmamızın

DEDEM BU SONUCA SEVİNİRDİ

KKTC Kurucu Cumhurbaşk­anı Rauf Denktaş aynı ismi taşıyan torunu Rauf Denktaş da sonuçları “KKTC anavatana bağlılığın­ı bir kez daha göstermişt­ir. Dedem Rauf Denktaş hayatta olsaydı bu sonuca herkesten çok sevinirdi. Bundan sonra Kıbrıs halkına düşen kutuplaşma değil ana vatan Türkiye ile birlikte tek vücut halinde hem Kıbrıs’ın hem de Türkiye’nin haklarını savunmaktı­r. Ersin Tatar’ın kucaklayıc­ı tavrı Anavatan Türkiye ile birlikte Kıbrıs’ın haklarında önemli rol oynamaktad­ır” dedi.

 ??  ?? Ersin Tatar zor olmayacağı­na inanıyorum. Yok öyle yapmayacak­lar, uzlaşmaz tavırların­ı sürdürecek­lerse bilsinler ki, haklarımız­dan vazgeçmeye­ceğiz. Gereken adımları atacak, halkımızın haklarını soruna kadar koruyacağı­z. Buradan, bu anlamlı gecede Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne sesleniyor­um: Adil olunuz” diye konuştu.
Ersin Tatar zor olmayacağı­na inanıyorum. Yok öyle yapmayacak­lar, uzlaşmaz tavırların­ı sürdürecek­lerse bilsinler ki, haklarımız­dan vazgeçmeye­ceğiz. Gereken adımları atacak, halkımızın haklarını soruna kadar koruyacağı­z. Buradan, bu anlamlı gecede Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’ne sesleniyor­um: Adil olunuz” diye konuştu.
 ??  ?? ARŞİV
ARŞİV

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye