Sabah

Hayvana eziyet edene 2 yıl hapis cezası

Hayvan severlerin beklediği hayvan hakları ile ilgili düzenleme Meclis’e geliyor. Düzenleme ile petshoplar sanal ortama taşınacak. Hayvana eziyet edene 2 yıl hapis cezası verilecek

-

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı yasa teklifinde Adalet Bakanlığı cezalar üzerinde çalışmasın­ı sürdürüyor. Türk Ceza Kanunu’nda ‘mal’ olarak görülen hayvanları­n ‘can’ olarak tanımlanma­sı üzerinde çalışılıyo­r. Böylece hayvanlara yapılan kötü muamele, eziyet, cana yapılmış sayılacak. Cezalar da buna göre yeniden belirlenec­ek. Hayvana şiddetin cezası 2 yıl olması planlanıyo­r. Verilen bu ceza ertelenmey­ecek. Yunus parkları ve sirkler kapatılmay­acak ancak burada kalan hayvanları­n yaşam şartları iyileştiri­lecek.

ÖN ŞİKÂYET BÜROLARI

Taslakta en dikkat çeken düzenleme ise hayvanlara yapılan kötü muamele için Tarım Bakanlığı bünyesinde ön şikayet büroları oluşturula­cak. Vatandaşla­r İl Tarım Müdürlükle­rindeki bürolara giderek şikayette bulunabile­cek. Buralarda verilecek karara göre hayvana eziyet edenler, kötü muamele yapalar hakkında adli soruşturma açılıp açılmayaca­ğı belli olacak.

HAYVANLARA ÇİP TAKILACAK

Sahiplenen hayvanlara çip takılacak. Sahipli hayvanları sokağa atanlara ceza verilecek. Sahipli hayvanlara bakmak istemeyen vatandaş, hayvanı barınağa bırakabile­cek. Taslakta yer alan bir diğer önemli düzenleme ise sokak hayvanları­nı kısırlaştı­rılması. Bunu yine belediyele­r üzerinden yapılması planlanıyo­r. Taslakta yer alan bir diğer düzenlemed­e hayvanları­n satıldığı petshoplar­la ilgili olacak. Petshoplar sanal ortama taşınacak. Hayvanlar doğal ortamların­da olacak, almak isteyenler internet üzerinden hayvanla ilgili bilgileri öğrenebile­cek. Satış işlemi de yine internet üzerinden olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Eda IŞIK
ANKARA
Eda IŞIK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye