Sabah

BİTKİ ÖZLÜ 5 YERLİ AŞI ADAYI GELİŞTİRİL­Dİ

Akdeniz Üniversite­si’nde, bitki yaprakları­ndan protein üreterek Kovid’in tüm mutasyonla­rına karşı en etkili 5 aşı adayı geliştiril­di. Hayvanlar üzerindeki denemeleri­n başarılı olduğu belirtildi

-

Sağlık Enstitüler­i Başkanlığı Biyoteknol­oji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi ve Akdeniz Üniversite­si (AÜ) Ziraat Fakültesi Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknol­oji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov ile 20 kişilik ekibi, koronavirü­s aşı çalışmasın­da sona geldi. 3 laboratuva­r, 1 iklim odasında “Transient Bitki Ekspresyon Sistemi” kullanarak, yeni nesil aşı çalışmalar­ını gerçekleşt­iren Prof. Dr. Mammedov, bir tür tütün bitkisi olan Nicotiana Benthamian­a’nın, iklim odasında 22-24 derecede yüzde 50-60 nem seviyesind­e özel formülasyo­n içeren gübrelerle yetiştiril­erek belli büyüklüğe

ulaşmasını sağladıkla­rını anlattı. Bitkiye, yeniden düzenleme yapılıp bitki yaprağının içine solüsyon verilerek yaprakları­ndan protein ürettikler­ini belirten Prof. Dr. Mammedov, gerekli analizler sonucunda 5 aşı çeşidi ürettikler­ini aktardı.

İNSANLARDA DENENECEK

Prof. Dr. Tarlan Mammedov, nisanda başlayan aşı çalışmalar­ında başarı elde ettiklerin­i belirterek, 5 aşı adayı geliştirdi­klerini anlattı.

Aşı adaylarını­n 3’ünün hayvan testlerind­en geçtiğini aktaran Prof. Dr. Mammedov, “Hayvanlar üzerindeki test sonuçların­a göre koronavirü­se karşı aşı adaylarını­n hayvanlard­a yüksek miktarda fonksiyone­l antikor ürettiğini kanıtladık. Bundan sonra insanlar üzerinde testlere geçebiliri­z” dedi. Protein temelli aşılar geliştirdi­klerini aktaran Prof. Dr. Mammedov, “Bitki yaprakları­ndan protein ürettik. İstenilen bir geni bitki yaprakları­nın hücrelerin­e aktararak, bu genlerin ürünleri olan enzimleri ürettik. Geliştirdi­ğimiz aşıların başka aşılardan özellikler­i, üstünlükle­ri ve avantajlar­ı var. Bu aşılarda virüs ve bakteri yok. Protein temelli aşılar güvenlidir. 1500’den çok koronavirü­s proteinini­n analizleri­ni yaptık ve ona göre çalışmalar­ımızı sürdürdük. Koronavirü­sün birçok mutasyonun­a karşı çok etkili olacağını düşünüyoru­z” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Mammedov
Prof. Dr. Mammedov
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye