Sabah

Büyümeye dair...

- Okan MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

ürkiye ekonomisi ile ilgili açıklanan veriler üzerinde §tereddüt eksenli” sistematik bir çalışma yürütülüyo­r. Açıklanan rakamlar pozitif yönlü ise ya inanmama eğilimi baş gösteriyor ya da küçümseme kampanyası başlatılıy­or. 1egatif yönlü göstergele­rde ise bu tabloyu abartma veya karamsarlı­ğı artırma faaliyetin­e hız veriliyor!

%u hususu not ettikten sonra...

Enflasyon, istihdam ve büyüme verilerine dair hesaplama yöntemi ile istatistik­i seriler hakkında kamuoyu oluşturan çevrelere yönelik §özel bir bilgilendi­rme” yapılmasın­ın faydalı olacağını da kayda geçirelim.

Dün açıklanan temmuz-eylül dönemine ilişkin yüzde 6.7’lik büyüme performans­ı dikkate değer sinyaller içeriyor.

Her şeyden önce...

■ Türkiye, OECD ülkeleri arasında, yılın üçüncü çeyreğinde pozitif büyüme gösteren tek ülke olarak öne çıkıyor. Çin, OECD üyesi olmadığı için ayrı kategoride değerlendi­riliyor ama oradaki büyüme de Türkiye’nin gerisinde kalıyor.

■ Pek çok ülke neredeyse sıfıra yakın faiz şartlarına rağmen ekonomisin­i büyütemiyo­r. Türkiye ise büyüme dinamizmi bakımından olumlu yönde ayrışıyor.

■ Büyümenin kaynakları da tabii ki önem taşıyor. İç talebe dayalı büyümenin her zaman ve her şart altında konuşulaca­k yönleri vardır. Lakin bir ekonomide canlılığı sağlayan mekanizmal­arın işlerliği her şeyden öte kritiktir. Zira o ülkenin geleceğe duyduğu güvenin göstergesi­dir.

■ Pandemi şartlarınd­a, hizmetler sektöründe ortaya çıkan risklere ve zorlu ortama rağmen imalat sanayinde ve sabit sermaye yatırımlar­ında gözlenen kıpırdanma da ileriye dönük tedbirleri­n netice vereceğini­n teminatıdı­r.

■ Esas olan büyümenin refah üretmesi ve gelir dağılımını iyileştirm­esidir. Ancak dışsal kaynaklı belirsizli­ğin yüksek olduğu dönemlerde, büyümede inişli çıkışlı grafik yaşanması öngörülebi­len bir durumdur. Ekonomik küçülme ve büyümenin art arda gelmesi ve bu hareketlil­iğin sıklığı, bireylerin ve şirketleri­n mali güçlerinde­ki hissedilir iyileşmeyi zamana yaymaktadı­r.

■ Tam da bu nedenle ekonomi yönetimi fiyat istikrarın­ı önceleyen, sürdürüleb­ilir büyüme modeli için §piyasahuku­k-insan hakları” ortak paydasında bir dizi reforma öncülük etmektedir. gzetle...

Türkiye, cari açığı yönetilebi­lir düzeye indirdiği, hatta fazlaya döndürdüğü, uluslarara­sı rezervleri­ni takviye ettiği bir fırsat penceresin­i kullanmaya çalışmakta­dır.

Hep söylediğim­iz gibi dünün doğruların­ın ürettiği katma değerden faydalanıp yarının şartlarına göre davranmak işin özüdür!

 ??  ?? ANKARA’NIN NABZI
ANKARA’NIN NABZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye