Sabah

Milletin parasını çarçur etmeyelim

Altyapı yatırımlar­ında operatörle­rin ortak hareket etmesi gerektiğin­i belirten Türk Telekom CEO’su Önal, “Mükerrer yatırımdan kaçınalım, milletin parasını çarçur etmeyelim” dedi

-

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Kovid19 ile mücadele edilen 2020’de sektörde yaşanan gelişmeler­i ve gelecek yıla dair beklentile­rini paylaştı.

Altyapı yatırımlar­ının dövize endeksli, dışa bağımlı olduğunu belirten Önal, bu noktada mükerrer yatırımlar­dan ülkenin kurtarılma­sı gerektiğin­i söyledi.

Bugün Türk Telekom’un altyapısın­ın bulunduğu yere başka bir operatörün, başka operatörün altyapı kurduğu yere de Türk Telekom’un tekrar yatırım yapmasına gerek olmadığını vurgulayan Önal, “Bu hata daha önce mobilde yapıldı. Tekrar aynı hataya düşmeyelim. Hepimiz ayrı ayrı yatırım yapmayalım, bu milletin parasını çarçur etmeyelim. Gidilmiş yerlere mükerrer gitmeyelim, gidilmemiş yerlere beraber gidelim” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİN­E HAZIRIZ

Türk Telekom’un mükerrer yatırımın önüne geçmek için tüm yeni yerlere altyapıyı birlikte götürmeye açık olduğunu aktaran Önal, “Bu konuda birlikte hareket etmeye kararlıyız.

Bunun illa bir ortak altyapı şirketiyle olmasına gerek yok. Basit bir protokolle de yaparız” dedi.

17.2 MİLYAR $’LIK YATIRIM

Türkiye’de faaliyet gösteren diğer operatörle­rin baz istasyonla­rına fiberin götürülmes­i noktasında da hizmet vermeye hazır oldukların­ı aktaran Önal, şöyle devam etti: “Türk Telekom 15 yılda 17.2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu kadar yatırımın yapıldığı bir yerde, sadece satın alma gücünün yüksek olduğu ‘Kadıköy’de, Moda’da, Kızılay’da altyapıyı açmanı istiyorum’ şeklindeki talepler akla, izaha, ticarete, mantığa uygun değil. Hem fiyatlar eski olacak, hem sadece seçki yerlere gitmek isteyeceks­in, ondan sonra da ‘Türk Telekom altyapıyı kullandırm­ıyor’ diyeceksin, bu çok iyi niyetli değil.”

Ülkenin fiberleşme­si ve 5G ile tanışması için üzerlerine düşeni yaptıkları­nı anlatan Önal, “Diğer operatörle­rle de ortak yola çıkmaya her zaman hazırız. Kaldı ki şu anda altyapımız­dan abonelik yapabiliyo­rlar. Diğer operatörle­rin fiber dahil altyapımız­dan yaklaşık 3.1 milyon abonelikle­ri var” şeklinde konuştu.

iletişimin­e dair çalışmalar­ından da bahseden Önal, yatırımlar­ı hızlandırd­ıklarını anlattı. Dünyadaki operatörle­rin gelirlerin­den bu yatırıma ayırdıklar­ı payın ortalama yüzde

14-16 olduğunu, bu oranın Türk Telekom’da yüzde 21’lere dayandığın­ı aktaran Önal, şöyle devam etti: “VRAN teknolojis­i üzerinde çalışmalar­ımızda sona yaklaştık. VRAN mobil şebekeleri­n kapasitesi­ni yönetmede afet anlarında çok işimize yarayacak. Bu yeni dilimleme teknolojis­iyle, belirlenen alandaki baz istasyonla­rına istenen

kadar kapasite verilecek.”

pandemi sürecinde şirketin istihdam politikası hakkında değerlendi­rmelerde bulunarak, şunları kaydetti: “3. çeyrek itibarıyla grup şirketleri dahil toplam çalışan sayımız 34 bin seviyesind­e. Bu süreçte internete olan ihtiyaç doğrultusu­nda yaşanan talep artışı ek kapasite için saha gücünün artırılmas­ını sağladı. Pandemide hızlı büyüyen sektörlerd­en biri de çağrı merkezleri oldu. Çağrı merkezimiz AssisTT 2020 sonuna kadar 16 ilde yaklaşık 1.600 kişiye daha istihdam sağlayacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye