Sabah

50 BIN KAPASITE TONA ÇIKACAK

-

cevherden alüminyum elde eden ve madenden son ürüne kadar üretim yapabilen tek entegre alüminyum fabrikası Eti Alüminyum, geliştirdi­ği yeni iki ürünle rekabette önemli bir adım attı. Ar-Ge çalışmalar­ıyla geliştiril­en ‘Özel Alüminyum Trihidroks­it’ (ATH) ve ‘Özel Alümina’ ürünleriyl­e 2021’de en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.

% 10’UNU KARŞILIYOR

Cengiz Holding bünyesinde faaliyet gösteren

Eti Alüminyum’un Genel Müdürü Mehmet Arkan, yaptıkları yatırımlar sayesinde şirketin Türkiye’nin stratejik kurumları arasına yerleştiği­ni bildirdi. Arkan, “2005’te yapılan özelleştir­meden sonra 580 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleşt­irdik. Verimsiz halde olan tesis, bugün Türkiye’nin alüminyum ihtiyacını­n yüzde 10’unu tek başına karşılar hale geldi”dedi.

Savunma, havacılık, otomotiv ve denizcilik sektörüne katma değeri yüksek ürünler verdikleri­ni anlatan Arkan, “Ar-Ge merkezimiz­de katma değeri yüksek ürünler üzerinde çalışıyoru­z” dedi.

Mehmet Arkan, yapılan bu çalışmalar çerçevesin­de, stratejik öneme sahip iki ürün geliştirdi­klerini belirterek, şunları kaydetti: “Alüminyum ve alüminyum bileşikler­inin sahip olduğu özellikler­le onlarca sektörde tercih edilir hale geldi. Bu kapsamda biz de alüminyuma ileri teknoloji katarak Türkiye’de üretilmeye­n ürünleri üretmeye başladık. Bu ürünlerle 2021’de en az 70 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmiş olacağız. Bunu da kendi kurduğumuz altyapı ve yetişmiş insan gücümüzle başardık.”

bir milyar dolarlık , dünyada 1.5

ise yaklaTürki­ye’de

ve pazara sahip. ediliyor

ton ATH ithal şık 14 bin 500 açığa sebep

dolarlık cari

13.7 milyon EtiFine mar

Alüminyum, oluyor. Eti yatırı

başladığı ATH kası ile 2015’te yatırım

dolarlık ilave mına 50 milyon 50 bin

kapasitesi­ni yapacak, üretim Tür

Böylece hem çıkartacak. tona karşılanac­ak hem kiye’nin ihtiyacı

kapıları açılacak. de ihracat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye