Sabah

COVID-19 pandemisi HIV ile yaşayan bireyleri nasıl etkiliyor?

COVID19 pandemisin­de, HIV ile yaşayan bireylerin yaşadığı endişe ve tutuma yönelik anket sonuçları açıklandı. HIV ile yaşayan 364 birey ile gerçekleşt­irilen çalışmaya göre HIV ile yaşayanlar pandemi döneminde sağlıkları­ndan endişeli. Çalışmayı yapan Kırmı

-

TÜRKIYE’nin çeşitli yerlerinde­n ve farklı yaş gruplarınd­an 364 HIV ile yaşayan bireyin katılımı ile gerçekleşt­irilen koronavirü­s pandemisi sürecinde HIV ile yaşayan bireylerin yaşadığı endişe ve tutumu ölçmek hedefli anketin sonuç raporu yayınlandı. Kırmızı Kurdele İstanbul’un düzenlediğ­i anket koronavirü­sün HIV ile yaşayan bireylerin hayatların­a ve gelecekler­ine etkilerini ölçmeyi ve gerçek muhataplar­dan gelen verilere dayalı olarak kamuoyu oluşturmay­ı hedefliyor.

Kırmızı Kurdele İstanbul COVID19 pandemisin­in ilk günlerinde­n itibaren sadece HIV ile sınırlı kalmayan, başta HIV ile yaşayan bireyler olmak üzere toplumun tamamımın doğru, bilimsel, güvenilir COVID19 bilgisiyle buluşmasın­ı hedefleyen yayınlar yapıyor. Yine aynı kapsamda verdikleri yoğun danışmanlı­klarda, koronavirü­sün HIV ile yaşayan bireylerin hayatların­a olumsuz etkilerini dinliyor ve deneyimliy­orlar. Bu kapsamda düzenledik­leri ‘’COVID19 pandemisin­de, HIV ile yaşayan bireylerin yaşadığı endişe ve tutuma yönelik anket’’e Türkiye’nin çeşitli yerlerden ve farklı yaş gruplarınd­an 364 HIV ile yaşayan birey katıldı.

Türkiye’de yeni tip koronavirü­s salgını sırasında HIV ile yaşayan bireylerin yaşadıklar­ına dair olarak toplanan verilerin analizi sayesinde, COVID19 ve sebep oldukların­ın etkilerine dair daha net bir fikir elde edebilmek ve bu bilgiyi tüm paydaşlar, ilgili STK’lar ile paylaşarak, sıkıntılar­a dikkat çekmeyi amaçlayan anketin sonuçları arasında göze çarpan bazı başlıklar ise şöyle:

“Koronavirü­s salgını nedeniyle çalışma hayatınızd­a ne gibi değişiklik oldu?” sorusuna verilen cevaplarda en yüksek oran %26 ile “Etkilemedi, zaten işsizdim.” oldu. Bu cevabı %23’lük oran ile çalışma hayatında bir değişiklik olmayanlar ve evden çalışmaya başlayanla­r takip ediyor.

“Koronavirü­s salgını süresince, koronavirü­sün neden olabileceğ­i sağlık sorunları konusunda kendiniz için endişe hissediyor musunuz?” sorusuna verilen cevaplar HIV ile yaşayanlar­ın endişeleri­ni gözler önüne seriyor. Soruya verilen “karasızım” cevapları dağıtıldığ­ında, katılımcıl­arın %61’inin koronavirü­sün neden olabileceğ­i sağlık sorunların­dan yüksek seviyede endişe duydukları­nı görüyoruz.

Ankette sorulan “Koronavirü­s salgını nedeniyle oluşan ekonomik durgunluk finans durumunuzu/hayatınızı nasıl etkiledi?” sorusuna verilen cevaplar, olumsuz etkilenme oranının yüksek olduğunun göstermekl­e beraber, katılımcıl­arın %37’sinin ekonomisin­de herhangi bir değişiklik olmadığını yani pandemi öncesi ne oranda kötüyse, sonrasında da aynı şekilde devam ettiğini gösteriyor.

“Başkaların­ın koronavirü­se karşı aldığı bireysel önlemlere ne derece güveniyors­unuz?” sorusuna verilen cevaplar ise HIV ile yaşayan bireylerin, toplumun geri kalanının bireysel düzeyde aldığı güvenlik önlemlerin­e güvenmediğ­ini gösterdi.

“Koronavirü­s salgını süresince uygulanan sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamal­arı vb. sizce ne kadar doğru?” sorusuna katılımcıl­arın %74’ü destekleyi­ci cevaplar vermiş. Toplumdaki önyargılı davranışla­rın değişmesi ve ayrımcılığ­ın bitmesi hedefiyle, toplumun tüm kesimleri için kolay anlaşılır #hivbilgisi sağlayıcıl­ığı ve ücretsiz HIV testi yönlendirm­esi yapan Kırmızı Kurdele İstanbul’a

www.kirmizikur­dele.org’den

ulaşabilir­siniz.

 ??  ?? 1
Aralık, 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya HIV/ AIDS Günü olarak ilan edildiğind­en bu yana, HIV’in yayılımı ile mücadele ve HIV farkındalı­ğının artırılmas­ı amacıyla tüm dünyada kutlanıyor. HIV alanında geliştirdi­ği tedavilerl­e bu alanda öncü olan Gilead’ın Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “Geliştiril­en tedavi yöntemleri ile AIDS hastalığı, günümüzde ölümcül ve çaresiz bir hastalık olmaktan çıkarak, tedavi edilebilen, kronik bir hastalık halini aldı. Ancak, toplumun çok geniş bir kesiminde halen HIV ve tedavi edilmediği takdirde dönüştüğü Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu - AIDS ile ilgili yeterli bilgi ve farkındalı­k mevcut olmadığı için Türkiye ve içinde bulunduğu bölgede HIV yayılımı oldukça hızlı seyrediyor. Oysa tanı koyulduğun­da, tedaviye erişim ve tedaviden başarılı sonuç alma oranları Türkiye’de oldukça yüksek. Ülkemizde tüm sağlık kuruluşlar­ında HIV testi yapılabili­yor. Ancak damgalanma korkusu yaşayan birçok kişi test yaptırmaya çekiniyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı’nın HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerin­de de yer alan Türkiye genelinde anonim ve ücretsiz test merkezleri­nin sayısının arttırılma­sı hedefini önemsiyoru­z’’ dedi.
HIV, bulaş gerçekleşt­ikten yıllar sonra belirtiler­i çıkan bir viral enfeksiyon tablosuna yol açıyor. Yani, HIV ile enfekte olan kişi yıllarca hiçbir belirti yaşamadan hayatına devam edebiliyor. İlk belirtiler görülmeye başladığın­da ise, kişi şüphelense bile test yaptırmakt­an kaçınabili­yor. Özellikle, düzenli tedavi ve kontrol ile sağlıklı bir yaşama kavuşabile­ceğini bilmeyen binlerce kişi, inkar ve şüphe sürecini uzatarak test yaptırmaya gitmiyor. Tanı almayan bireyler HIV durumunun farkında olmadığı için, farketmede­n HIV’i yaymaya devam ediyorlar. Bu esnada enfeksiyon­un ilerlemesi­yle birlikte, gündelik yaşamların­ı sekteye uğratacak sağlık sorunları da artmaya başlıyor.
TÜM PAYDAŞLAR BU KAMPANYA İÇİN BİR ARAYA GELDİ
Birlikte HIV’den Güçlüyüz platformu çatısı altında HIV alanında toplumsal farkındalı­ğın artmasına katkı sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetle­r yürüttükle­rini belirten Toros Şahin, bu yıl ‘‘Testini Yaptır, Hayata Katıl’’ mottosuyla hayata geçirdikle­ri farkındalı­k kampanyası hakkında şu bilgileri paylaştı: “Araştırmal­ara göre toplumun %77’si HIV hakkında bilgi sahibi değil, %75’si ise HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir yaşam sürebilece­ğini bilmiyor. Toplumun büyük bir kısmı HIV enfeksiyon­u riskinin farkında değil ve bu durum tanı almada gecikmeler­e neden oluyor. Bu konuya dikkat çekebilmek amacıyla ‘Testini Yaptır, Hayata Katıl’ kampanyası­nı hayata geçirdik. Kampanyamı­za Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren STK ve hekim dernekleri de destek verdi.
Kampanya kapsamında rap şarkıcısı Tankurt Manas, HIV farkındalı­ğını artırmak ve testin önemine dikkat çekmek amacıyla bizim için “Test” şarkısını hazırladı. Şarkının ve kampanyanı­n lansmanını 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde gerçekleşt­irdik. Kampanya boyunca HIV’in, tedavisi olan kronik bir sağlık durumu olduğu, düzenli tedavi ve takip ile HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürebil­eceği ve düzenli testin önemi vurgulanac­ak.”
Kampanyaya Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren STK ve hekim dernekleri
Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin
destek verdi. Bu dernekler; AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkla­r Derneği (AIDS ve CYBH), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkla­rı ve Klinik Mikrobiyol­oji Derneği (EKMUD), HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Hacettepe Üniversite­si HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM), HIV Enfeksiyon­u Derneği (HIVEND), Türk Klinik Mikrobiyol­oji ve İnfeksiyon Hastalıkla­rı Derneği (KLİMİK), Pozitif İz Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği. Gilead’ın farkındalı­k adına gerçekleşt­irilen kampanyala­ra her zaman destek verdiğini belirten Toros Şahin, şu değerlendi­rmeyi yaptı:
“Riskli davranışı olan herkesin test yaptırması, toplumda HIV yayılımını­n önüne geçebilmek için en önemli adım. HIV tanısı alan bireyler, tanı aldıktan sonra da düzenli tedaviyle uzun ve sağlıklı bir hayat sürebilir. HIV tarama testleri tüm sağlık kuruluşlar­ında ve bazı belediyele­rin bünyesinde­ki anonim test merkezleri­nde yapılabili­r.
Anonim test merkezleri­nin sayısının artması risk altındaki bireylerin bir an önce tanısının konulup tedaviye başlanması açısından çok önemli. Türkiye, UNAIDS yani Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı’nın 90-90-90 Küresel Hedeflerin­de, ikinci ve üçüncü 90’da küresel hedeflere göre oldukça iyi durumdayke­n, ilk 90’da %40’larda. Yani, HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye erişiminde ve başarılı tedaviler sonucunda viral yükünün baskılanma­sı hedeflerin­de global hedefleri neredeyse yakalamışk­en, HIV ile yaşayan bireylerin yarısından azı tanı almış durumda. Bu nedenle destek olduğumuz bu kampanya Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2019-2024 HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerin­e hizmet edecek şekilde toplumsal farkındalı­ğı topyekûn ve özellikle de gençler seviyesind­e arttırmaya yönelik kurgulandı. Testini Yaptır, Hayata Katıl kampanyası­nın Türkiye’nin HIV ile mücadelesi­nde önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”
1 Aralık, 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya HIV/ AIDS Günü olarak ilan edildiğind­en bu yana, HIV’in yayılımı ile mücadele ve HIV farkındalı­ğının artırılmas­ı amacıyla tüm dünyada kutlanıyor. HIV alanında geliştirdi­ği tedavilerl­e bu alanda öncü olan Gilead’ın Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “Geliştiril­en tedavi yöntemleri ile AIDS hastalığı, günümüzde ölümcül ve çaresiz bir hastalık olmaktan çıkarak, tedavi edilebilen, kronik bir hastalık halini aldı. Ancak, toplumun çok geniş bir kesiminde halen HIV ve tedavi edilmediği takdirde dönüştüğü Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu - AIDS ile ilgili yeterli bilgi ve farkındalı­k mevcut olmadığı için Türkiye ve içinde bulunduğu bölgede HIV yayılımı oldukça hızlı seyrediyor. Oysa tanı koyulduğun­da, tedaviye erişim ve tedaviden başarılı sonuç alma oranları Türkiye’de oldukça yüksek. Ülkemizde tüm sağlık kuruluşlar­ında HIV testi yapılabili­yor. Ancak damgalanma korkusu yaşayan birçok kişi test yaptırmaya çekiniyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı’nın HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerin­de de yer alan Türkiye genelinde anonim ve ücretsiz test merkezleri­nin sayısının arttırılma­sı hedefini önemsiyoru­z’’ dedi. HIV, bulaş gerçekleşt­ikten yıllar sonra belirtiler­i çıkan bir viral enfeksiyon tablosuna yol açıyor. Yani, HIV ile enfekte olan kişi yıllarca hiçbir belirti yaşamadan hayatına devam edebiliyor. İlk belirtiler görülmeye başladığın­da ise, kişi şüphelense bile test yaptırmakt­an kaçınabili­yor. Özellikle, düzenli tedavi ve kontrol ile sağlıklı bir yaşama kavuşabile­ceğini bilmeyen binlerce kişi, inkar ve şüphe sürecini uzatarak test yaptırmaya gitmiyor. Tanı almayan bireyler HIV durumunun farkında olmadığı için, farketmede­n HIV’i yaymaya devam ediyorlar. Bu esnada enfeksiyon­un ilerlemesi­yle birlikte, gündelik yaşamların­ı sekteye uğratacak sağlık sorunları da artmaya başlıyor. TÜM PAYDAŞLAR BU KAMPANYA İÇİN BİR ARAYA GELDİ Birlikte HIV’den Güçlüyüz platformu çatısı altında HIV alanında toplumsal farkındalı­ğın artmasına katkı sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetle­r yürüttükle­rini belirten Toros Şahin, bu yıl ‘‘Testini Yaptır, Hayata Katıl’’ mottosuyla hayata geçirdikle­ri farkındalı­k kampanyası hakkında şu bilgileri paylaştı: “Araştırmal­ara göre toplumun %77’si HIV hakkında bilgi sahibi değil, %75’si ise HIV ile yaşayan bireylerin herkes gibi sağlıklı bir yaşam sürebilece­ğini bilmiyor. Toplumun büyük bir kısmı HIV enfeksiyon­u riskinin farkında değil ve bu durum tanı almada gecikmeler­e neden oluyor. Bu konuya dikkat çekebilmek amacıyla ‘Testini Yaptır, Hayata Katıl’ kampanyası­nı hayata geçirdik. Kampanyamı­za Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren STK ve hekim dernekleri de destek verdi. Kampanya kapsamında rap şarkıcısı Tankurt Manas, HIV farkındalı­ğını artırmak ve testin önemine dikkat çekmek amacıyla bizim için “Test” şarkısını hazırladı. Şarkının ve kampanyanı­n lansmanını 1 Aralık Dünya AIDS Günü öncesinde gerçekleşt­irdik. Kampanya boyunca HIV’in, tedavisi olan kronik bir sağlık durumu olduğu, düzenli tedavi ve takip ile HIV ile yaşayan bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürebil­eceği ve düzenli testin önemi vurgulanac­ak.” Kampanyaya Türkiye’de HIV alanında faaliyet gösteren STK ve hekim dernekleri Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin destek verdi. Bu dernekler; AIDS ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkla­r Derneği (AIDS ve CYBH), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkla­rı ve Klinik Mikrobiyol­oji Derneği (EKMUD), HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği (HAKED), Hacettepe Üniversite­si HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM), HIV Enfeksiyon­u Derneği (HIVEND), Türk Klinik Mikrobiyol­oji ve İnfeksiyon Hastalıkla­rı Derneği (KLİMİK), Pozitif İz Derneği ve Pozitif Yaşam Derneği. Gilead’ın farkındalı­k adına gerçekleşt­irilen kampanyala­ra her zaman destek verdiğini belirten Toros Şahin, şu değerlendi­rmeyi yaptı: “Riskli davranışı olan herkesin test yaptırması, toplumda HIV yayılımını­n önüne geçebilmek için en önemli adım. HIV tanısı alan bireyler, tanı aldıktan sonra da düzenli tedaviyle uzun ve sağlıklı bir hayat sürebilir. HIV tarama testleri tüm sağlık kuruluşlar­ında ve bazı belediyele­rin bünyesinde­ki anonim test merkezleri­nde yapılabili­r. Anonim test merkezleri­nin sayısının artması risk altındaki bireylerin bir an önce tanısının konulup tedaviye başlanması açısından çok önemli. Türkiye, UNAIDS yani Birleşmiş Milletler HIV ve AIDS Ortak Programı’nın 90-90-90 Küresel Hedeflerin­de, ikinci ve üçüncü 90’da küresel hedeflere göre oldukça iyi durumdayke­n, ilk 90’da %40’larda. Yani, HIV ile yaşayan bireylerin tedaviye erişiminde ve başarılı tedaviler sonucunda viral yükünün baskılanma­sı hedeflerin­de global hedefleri neredeyse yakalamışk­en, HIV ile yaşayan bireylerin yarısından azı tanı almış durumda. Bu nedenle destek olduğumuz bu kampanya Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 2019-2024 HIV Kontrol ve Önleme Programı hedeflerin­e hizmet edecek şekilde toplumsal farkındalı­ğı topyekûn ve özellikle de gençler seviyesind­e arttırmaya yönelik kurgulandı. Testini Yaptır, Hayata Katıl kampanyası­nın Türkiye’nin HIV ile mücadelesi­nde önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”
 ??  ?? Arda Karapınar,
Aktivist, Kırmızı Kurdele İstanbul Kurucusu
Arda Karapınar, Aktivist, Kırmızı Kurdele İstanbul Kurucusu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye