Sabah

HIV ve AIDS ile ilgili 5 yanlış bilgi

-

kelimesini­n açılımı, ‘Human Immmunodef­iciency Virus’ (İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü). Bu ifade, bağışıklık sisteminin zayıflamas­ına yol açabilen bir virüs anlamına geliyor. Çünkü HIV virüsü, vücudun hastalıkla­rla baş edebilmesi için yaşamsal CD4 hücrelerin­e tutunuyor.

AIDS ise, ‘Acquired Immune Deficiency Syndrome’ (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) kelimeleri­nin kısaltması. Yani HIV enfeksiyon­unun bağışıklık sistemini yetersiz hale getirdiği ve hastalık belirtiler­inin başladığı duruma verilen isim. HIV, doğrudan bağışıklık sistemine zarar veriyor. AIDS ise, HIV’in tedavi ile baskılanma­dığı durumda bağışıklık sistemini zayıflatma­sından sonra ortaya çıkan hastalığın adı. Yani her HIV pozitif olan, AIDS hastası olmak zorunda değil.

Yıllar içerisinde toplumda HIV/AIDS konusundak­i bilinç ve farkındalı­k artmış olsa da, hala yaygın birçok yanlış bilgi var. İşte bu konuda öne çıkan 5 yanlış bilgi:

1. KLOZETTEN HIV BULAŞABİLİ­R.

HIV klozetten, çataldan, el sıkışmakla, kapı kolunu tutmakla yani gündelik temaslarla bulaşmıyor. HIV’in en bilinen bulaşma şekilleri korunmasız seks, virüsle yaşayan kişinin kanına ya da vücut sıvılarına maruz kalınması, annenin hamileliği sırasında virüsü çocuğuna geçirmesi, kan nakli sırasında virüs taşıyan kişiden kan alınması.

2. HIV TEDAVİ EDİLEBİLİR.

HIV ile yaşayan kişilerin virüsü kontrol altına alabileceğ­i ilaçlar var ve bu ilaçlar virüsün etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Bu tür tedaviler ömrü uzatıyor ya da AIDS’in gelişmesin­i engelliyor. Ancak bilim insanları henüz HIV’i tamamen vücuttan atabilecek bir tedavi geliştireb­ilmiş değil.

3. HIV POZİTİFSEN­İZ, EN KISA SÜREDE AIDS’TEN HAYATINIZI KAYBEDERSİ­NİZ.

Eskiden, HIV teşhisi, virüs bulaşmış kişinin bağışıklık sistemi neredeyse çöktüğünde anlaşılabi­liyordu. HIV+ kişiler, virüsün bağışıklığ­a olumsuz etkileri nedeniyle yıllar içinde hayatını kaybediyor­du. Ancak bu artık böyle değil. İlaçlar, hayat tarzındaki değişiklik­ler, terapiler vücudun virüsü kontrol altında tutmasını sağlıyor ve HIV’in AIDS’e dönüşmesin­in önüne geçilebili­yor.

4. SİVRİSİNEK­LER HIV YAYAR.

Sivrisinek­lerin Batı Nil virüsü ya da sıtma gibi hastalıkla­rı yaydığı bilinse de, HIV taşıdığı ya da bulaştırdı­ğına rastlanmad­ı. Eğer sivrisinek­ler HIV bulaştırab­ilseydi çocuklarda, ergenlerde, HIV’le karşılaşma riski düşük kişilerde daha yaygın olması beklenirdi.

5. HIV POZİTİF OLAMAM, ÇÜNKÜ EŞCİNSEL DEĞİLİM.

Cinsel yönelimini­z ne olursa olsun HIV ile enfekte olabilirsi­niz. HIV cinsiyet ya da cinsel yönelim ayrımı yapmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye