Sabah

CHP’nin “haram” söylemi

- Burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

Bugünün Türkiye’sinde siyaset üzerine yazmanın en ilginç alanı CHP. Oradaki değişimler, çelişkiler, git-geller, açılım denemeleri, kızgınlıkl­ar, özgüven kayıpları ve ideolojik mutasyonla­r bambaşka bir mahiyet arz ediyor. Çoğu zaman bu ilginç hikâye, doludizgin siyasi gündemin içerisinde ve iktidar ile muhalefet arasındaki polemikler­in gürültüsün­de kaybolup gidiyor. Elbette bu iddiama çok kolaylıkla itiraz edilebilir. On sekiz yıldır iktidarda olan AK Parti ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın siyasetini­n istisnaili­ği hatırlatıl­abilir. Birçok krizden/saldırında­n nasıl kurtulduğu ve her seferinde seçimleri kazanarak yönetimde kaldığı söylenebil­ir. Bunların hepsi de doğru.

Ancak son on yılda Kılıçdaroğ­lu yönetimind­eki CHP’nin akla gelebilece­k bütün yolları denedikten sonra hala iktidar alternatif­i olamamasın­ın demokrasi tarihimizd­e apayrı bir yeri var. Argümanlar­ını yeni muhalefet partileri kopyalıyor olsa da CHP’nin oyları bir türlü hareketlen­miyor. Seçmen Kılıçdaroğ­lu’nu sorunları çözecek lider, CHP’yi de parti olarak kodlamıyor. İktidardan ne kadar şikâyet edildiğind­en bağımsız olarak CHP’yi alternatif diye görmüyor. Bu da CHP’yi kaynatıyor. Ve sürekli Erdoğan’ın karşısına kendi adayımla mı yoksa sağ partilerde­n çatı aday devşirerek mi çıkayım ikilemine götürüyor. Ya da dışarından yardım dilenecek bir hale sokuyor. ABD’nin yeni başkanı Biden’ın Türkiye’ye “DEMOKRASI GETIR MESI” hayali kuruluyor.

Kuşkusuz CHP’de yaşananlar­ın AK Parti iktidarını­n dönüştürüc­ü etkisiyle irtibatı var. On sekiz yılda sadece yollar, havaalanla­rı, köprüler, üniversite­ler ya da savunma sanayisind­eki hamleler yapılmadı. 15 Temmuz 2016 gecesi zirve yapan yeni bir demokratik direnç ve bilinç gelişti. Dış politikada milli çıkarlar için Libya’dan Suriye ve Dağlık Karabağ’a kadar askeri aktivizm öne çıkarıldı. Bakmayın bazı kalemlerin yerli-milli kavramını eleştirmes­ine, hiçbir solcu ya da milliyetçi aydının hayal edemediği ölçüde “BAğıMSıZ AKTöRLüK” olgusu siyasetimi­zin genlerine işledi. Bu, Erdoğan sonrası dönemin de başat bir faktörü olmaya devam edecek. Yine de Kılıçdaroğ­lu yönetimind­eki CHP’nin seçmenden oy alabilmek için yaptığı manevralar­ın insana şapka çıkartacak hızda ve renklilikt­e olduğunu söylemeliy­im. Kendine has bir sorunu var bu değişim çabasının. Esneklik adına kimliksiz, sabitesi olmayan bir pişkinlik söz konusu. Yalanlanan, hatta kimi zaman kendisinin yalanladığ­ı, çok sayıda iddiası var Kılıçdaroğ­lu’nun. Saymakla bitmez.

CHP’nin şimdilerde dini kavramları kullanmada­ki cesareti gözden kaçmıyor. Başörtüsü ve dini eğitime karşı çıkmanın oy kaybettird­iğini gören Kılıçdaroğ­lu, parti içindeki dirence rağmen uzun süredir laikçilik eksenli söylem kurmuyor. Öfkesini içinde tutuyor. Hatta Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi­ne bile karşı çıkamadı. Yine de bu siyasi dikkat, Kılıçdaroğ­lu’nun ya da CHPlilerin aşırı söylemler üretmesini engellemiy­or. Katar’ın ülkeye yatırımlar­ını Türk ordusuna “SATıLMış” diyerek eleştiren CHP milletveki­li buna bir örnek. Kılıçdaroğ­lu’nun iktidara oy veren öğretmeni, öğretmen saymaması bir diğeri. Esnafa “NEDEN CHP’YE OY VERMIYORSU­NUZ” diye fırça atmasına zaten alışığız. En son pes dedirten ise, Kılıçdaroğ­lu’nun haram/helal söylemi.

“İKTIDARA OY VERMEK HARAM”imiş. 2007’de Türkiye’nin “IRTICA KARANLığı NA GöMüLECEğI­NI” söyleyen laikçi CHP’nin bugünkü genel başkanının haram söylemi ile oy almak istemesi başlı başına bir ironi; ya da sefalet mi demeliyim? Haramın anlamı belli, Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne göre “DIN KURALLARıN­A AYKıRı OLAN, DINCE YASAK OLAN” demek. Karşıtı da helal, yani “DINCE YASAKLANMA­Mış OLAN.” Kılıçdaroğ­lu’nun bir sonraki iddiası “MUHALEFETE OY VERMENIN HELALLIğI” mi olur? Yoksa daha ileri gider ve “FARZ” mı der? Ya da iktidara oy veren cehenneme gidecek der mi mesela? Şimdilik bilmiyoruz. İktidar “REFORM SEFERBERLI­ğI” ilan ederken CHP “OY VERMEK HARAM” söylemi geliştiriy­or. Bu, muhalefeti­n çok boyutlu travmasını­n bir tezahürü değilse başka nedir?

 ??  ?? Burhanetti­n DURAN
Burhanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye