Sabah

CHP’de Ali Mahir yalnız değil

-

CHP 0ersin 0illetveki­li Ali Mahir Başarır’ın, canlı yayında söylediği söz aynen şöyle: “Öyle bir noktadayız ki, Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar’a satılmış. 20 milyon dola ra satıldığı söyleniyor, 50 milyon dolara satılmış...”

Bu sözlerle açık açık “ordunun satıl dığı” kastedildi ği, hatta o anda tartış macılardan Prof. Dr. Yaşar Hacısaliho­ğlu ve araştırmac­ı Hilmi Daşdemir de müdaha le ederek, “Ordu satıl maz. Türk milletinin silahlı kuvvetleri­ne bunu nasıl söylersin” dedikleri halde CHP’li Başarır, şimdi inkâr ediyor:

“Benim ağzımdan ‘Türk Ordusu satıl mış’ cümlesi çıkmış mı?”

Bu tipik yeni CHP siyasetidi­r ve CHP’nin her aktörü bu görüşü paylaşıyor. Bu yüzden Ali Mahir Başarır yalnız değil. İşin öncüsü de bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu... Kılıçdaroğ­lu’nun özel bir Katar takıntısı olduğu kesin ama asıl meselesi Başkan Erdoğan’ın durduru lamaması ve her kritik süreci aşacak yeni bir çıkış bulması.

Darbeler, ekonomik kuşatmalar, CHP’nin kriz tellallığı yapması, bunların hiçbiri işe yaramadı. Ama en büyük hayal kırıklıkla­rını ordu meselesind­e yaşadı lar. Onlara göre ordu, “kâğıttan kap lan” olmamalıyd­ı ve yeri geldiğinde zinde kuvvetler olarak sivil siyasete müdahale etmeliydi. Bunun CHP’li siyasi aktörler ce ne kadar içselleşti­rilmiş bir şey oldu ğunu bugün Kılıçdaroğ­lu’nun yardımcı sı olan Oğuz Kaan Salıcı, yıllar önce bir tören sırasında 1. Ordu Komutanı Yalçın Ataman ve subaylara seslenirke­n “doğal” olarak söylüyordu:

“Sizin korumanız gereken Cumhuriyet’e biz sahip çıkıyoruz.”

Cumhuriyet’in CHP’nin korumasına ihtiyacı yoktu ama onların ordu içinde ki cuntacılar­a ihtiyaçlar­ı vardı ve bu ihti yaç 15 Temmuz darbe girişimine kadar hep sürdü. O geceki destansı direnişle bu beklenti bitince tek seçenekler­i kaldı: “Küresel Dostlar”.

Bu yüzden CHP yönetimi, Biden’a selam yolluyor, Suriye’den Akdeniz’e, Katar’dan Libya’ya, Somali’den

Karabağ’a uzanan hatta etkili ve caydırıcı bir güç olan orduyu itibarsızl­aştırmak için her şeyi yapıyor.

Sorun da Katar değil, Borsa’sıyla, Tank Palet Fabrikası’yla Türkiye’nin güç lenmesi.

 ??  ?? MaKmut ÖVÜR
MaKmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye