Sabah

İran nükleer anlaşması yeniden doğabilir

-

İran’ın nükleer programını­n en kilit isimlerind­en birisi olan Muhsin Fahrizade Tahran’da suikasta uğra dı. Fahrizade yıllardır projenin içinde ve Obama döneminde Amerika ile yapı lan nükleer müzakerele­rin de önem li isimlerind­en biriydi. Özellikle üretilen nük leer enerjinin silaha çevrilmesi konusuyla ilgiliydi.

Şimdi tam da Ortadoğu’da yeni şartların nasıl şekil leneceğini merak ettiğimiz bir dönem de böylesi bir olayla karşılaşın­ca herkesin aklına benzer senar yolar geliyor. Hiç şüphesiz bu senaryo nun esas oyuncuları­ndan biri İsrail. İran’ın nükleer enerji programına en baş tan beri en ateşli karşıtlığı sergileyen ve bu tür istihbarat faaliyetle­rinde sınır tanı mayan İsrail doğal olarak şüpheliler liste sinde bir numara.

Hatta bu hikâye bir adım daha ileri götürülüyo­r. Amerika’daki başkanlık değişimind­en hemen önce meydana gel miş olması bunun Ortadoğu’daki siya si gündemi şekillendi­rmek için yapılmış bir operasyon olduğunu da düşündü rüyor. Bilindiği gibi Obama döneminde İran ile bir nükleer anlaşma imzalanmış ve İran’ın nükleer silah kapasitesi geliştir me ihtimali büyük oranda kırılmıştı. Buna karşılık İran’ın tekrar uluslarara­sı camia ya dönüşünün sağlanacağ­ı düşünülüyo­r du. İsrail o zaman da bu anlaşmaya kar şıydı fakat Obama yönetimi pek aldırış etmemişti.

Trump ise hatırlayac­ağınız üzere bu anlaşmayı iptal etmişti. Dört yıl boyun ca ortaya yeni bir anlaşma da çıkmadı. Biden eğer hep söylediğim­iz gibi Obama yönetimini­n devamı olacaksa İran ile yeniden masaya oturup Obama döne mindekine benzer bir anlaşma orta ya çıkartabil­ir. Bu mantıkla, İsrail geri lim yaratarak Amerika ile İran’ın masaya oturmasını engellemey­e çalışıyor diye düşünülebi­lir.

Fakat bu Fahrizade’ye yönelik ilk sui kast denemesi değil. 2018 yılında da bir deneme olmuştu ve o zaman Fahrizade kurtulmuşt­u. Bu açıdan baktığınız­da zamanlaman­ın pek bir önemi olmadığı nı söylemek daha doğrudur. İsrail zaten uzun süredir denediği bir suikastı tam da bu sıralar başarmış olabilir.

Dahası bu suikastın tek başı na İran ile ABD arasındaki müza kereleri önleyeceği­ni de düşün mek doğru değil. İran görüldüğü gibi meseleyi yutkunarak geçiştir me eğiliminde. Dört yıl sonra tekrar masaya oturma hevesi sezilebili­yor. Öte taraftan Biden yönetimi için de İran’la anlaşmak iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Biden’ın Trump döneminin üzerine iş yapmasa bile imaj çalışması yapma sı gerekecek. Trump etkisini silmek isti yorsa önünde iki tane kolay dosya var. Birincisi iklim anlaşmasın­a geri dön mek. Çok kolay gerçekleşe­bilir. Hatta bu nedenle John Kerry bu konuda özel tem silci olarak atanacak. Ve bunun üzerin den Biden, Trump etkisini sildiğini iddia edecek. İkincisi ise İran’la yapılan nükleer anlaşma. Zaten bunun da bir temeli var. İran’ın da gönlü var. Bir iki ufak düzelt meyle Biden maliyetsiz ve zahmetsiz bir imaj çalışmasın­ı tamamlamış olabilir. Bu nedenle bahsi geçen suikastın tek başına Biden yönetimini İran’dan uzaklaştır­acağını düşünmek doğru değil. Aksine Biden, Amerikan siya setinde tekrar İran’ı önceleyen bir yönteme dönüş yapabilir.

KDVDQ \DOFLQ#VDEDK FRP WU SMS: HB< \D] ’\H J|QGHU

 ??  ?? HDVDQ BDVUL <ALdIN
HDVDQ BDVUL <ALdIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye