Sabah

ATATÜRK’ÜN YANINDAKİ O LİSELİ KIZ, VEFAT ETTİ

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Adana’yı ziyaretind­e İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nde çekilen fotoğrafta­ki lise öğrencisi Remziye Tatlı, 98 yaşında hayatını kaybetti

- (DIT|R: Ulaş YILDIZ - TASARıM: Talip YARDIMCI

ATATÜRK’LE çekilen fotoğrafıy­la hafızalara kazınan Remziye Tatlı, 98 yaşında hayatını kaybetti. Atatürk’ün, Adana Kız Enstitüsü’nü ziyareti sırasında, tarih dersinde aynı fotoğrafta yer alan lise öğrencisi Remziye Tatlı, o anı hiç unutmadığı­nı söylemişti.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Adana’yı ziyaretind­e İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nde tarih dersini dinlerken çekilen fotoğrafta­ki lise öğrencisi Remziye Tatlı, 98 yaşında gece yarısı evinde uyurken, yaşlılığa bağlı kalp yetmezliği sonucu hayata gözlerini yumdu.

Atatürk’le fotoğrafı bazı ders kitapların­ın ilk sayfasına da basılan Tatlı, dün öğle namazının ardından Adana Asri Mezarlığı’na defnedildi.

‘KOKUSUNU HİSSEDİYOR­DUM’

Tatlı, Atatürk’le çekildiği fotoğrafı şu sözlerle anlatmıştı: “Atatürk sınıfımıza girdi. Hepimiz çok heyecanlan­dık, ayağa kalktık. ‘Oturun, geleceğin kültürlü anneleri’ dedi. Atatürk çok şık giyinmişti. Bana çok yakın duruyordu. Neredeyse kolu koluma değiyordu ve onun kokusunu hissediyor­dum.”

Tatlı, bir konuşmasın­da evini Atatürk fotoğrafla­rı ile donattığın­ı ve Büyük Önder’i anlatan kitapları okumayı sürdürdüğü­nü söylemişti.

‘O HERKESİN ANNESİYDİ’

Annesinin son 3 aydır durumunun ağırlaştığ­ını kaydeden oğlu Metin Kenanoğlu, annesinin ömrü boyunca hiçbir zaman Atatürk’ü sevmekten ve onun ilkelerine göre yaşamaktan vazgeçmedi­ğini dile getirdi. Kenanoğlu, Atatürk ile fotoğrafla­rını göstererek, “Dün bir asırlık çınarımızı kaybettik. Atatürk ile Adana ziyareti sırasında Kız Lisesi’ni teftişinde bir fotoğraf karesinde bulunmuş ve bu durum biz ailesini hep onurlandır­mıştır. Annemi kaybetmeni­n derin üzüntüsü içindeyim. Annem çocukları çok severdi. O herkesin annesiydi. Tüm sevenlerin­in başı sağolsun” diye konuştu.

 ??  ?? Atatürk’ün bu fotoğrafı bazı ders kitapların­ın ilk sayfasında yer aldı.
Atatürk’ün bu fotoğrafı bazı ders kitapların­ın ilk sayfasında yer aldı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye