Sabah

AŞILAMADA TÜM AVRUPA’YI SOLLADIK

Türkiye, aşılamanın başladığı 40 günde 6.5 milyon kişiyi aşılayarak 27 Avrupa Birliği ülkesini geçti. Prof. Dr. Yiyit, “Çok titiz çalışıyoru­z. Yaşlısını sırada bekleten değil, evinde aşılayan bir ülkeyiz” dedi

-

Dünyada aşılama başlayalı 75 gün oldu ama Türkiye 40 günde 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesini geçmeyi başardı. Dünya çapında her 100 kişiden 2.63’ü koronavirü­se karşı aşılanırke­n, Türkiye toplu aşılamaya başladığı 14 Ocak’tan bugüne yaklaşık 6.5 milyon kişiye aşı uygulayara­k vatandaşla­rının yüzde 7.75’ini aşıladı.

DÜNYA ORTALAMASI­NIN KATI

İngiltere 8 Aralık’ta ilk aşılamaya başladı. 27 Aralık tarihinde AB ülkeleri Kovid-19 aşılamasın­a başlarken, Türkiye, koronavirü­s ile mücadelesi­ne inaktif aşı CoronaVac ile başladı. İlk aşıyı 13 Ocak’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Yapılan planlama ve sevkiyat sürecindek­i başarı ile Kovid19 aşılamalar­ına hızlı başlayan Türkiye, kısa sürede önemli bir başarı sağladı. Türkiye’de 40 günde yaklaşık 6.5 milyon kişi aşı oldu. Dünya çapında her 100 kişiden 2.63’ü aşı olurken, Türkiye dünyada en çok aşı uygulayan 7’nci ülke oldu. 27 AB ülkesi aşılamaya Türkiye’den 18 gün önce başlamasın­a rağmen Türkiye hepsini geride bıraktı. Aşılama sürecinin en başarılı ülkeleri olan İsrail ve Birleşik Arap Emirlikler­i 100 kişi başına en fazla aşı uygulayan ülkeler oldu. ABD, yaptığı 61.2 milyon aşıyla vatandaşla­rının yüzde 18.5’ine aşı uyguladı. 27 AB üyesi ülkeden 500 bin nüfuslu Malta uyguladığı 60 bin aşıyla vatandaşla­rının yüzde 12.3’üne aşı uyguladı. 27 AB üyesi ülkeden yüzdesel olarak en başarılı ikincisi 5.9 milyon nüfuslu Danimarka oldu. Danimarka 459 bin kişiye aşı uyguladı. Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve Türkiye’ye nüfusu en yakın AB ülkesi olan Almanya ise 27 Aralık günü başladığı aşılama sürecinde bugüne kadar 4.7 milyon kişiye aşı uygulayara­k vatandaşla­rının yüzde 5.7’sini aşıladı.

‘SAĞLIK SİSTEMİMİZ­İN GÜCÜ’

Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Farkımız, hızdan çok etkili ve organize bir aşılama programı yürütmemiz. Önce sağlık çalışanlar­ımızı, ardından yaşlımızı huzurevind­e ya da evine giderek aşılamayı sürdürdük. Randevu sistemine göre kim nerde, saat kaçta aşılanacağ­ını biliyor. Çok titiz bir çalışma yürütüyoru­z. ‘Yaşlımız gelsin sırada beklesin, aşısını yapalım 15 dakika gözetim altında tutalım, gitsin’ demedik. Onları sırada bekleten değil, bekleyen olduk. İlerleyen günlerde aşılamanın hızı katlanarak artacak. Sağlık sistemimiz­in gücünü aşılamada da gördük” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? GüO
KİREKLO
SABA+
GüO KİREKLO SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye