Sabah

Ziraat Bankası 1 trilyon lirayı geçti

Ziraat Bankası’nın aktif büyüklüğü 1 trilyon lirayı geçti. Bankanın TL kredi hacmi 2020’de 150 milyar lira arttı. Özsermayes­i 100 milyar liraya dayandı ÖZ KAYNAKLAR 100 MİLYARA DAYANDI

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U - Tasarım: Uğur KIRIMLI 2019 2020

Pandemi döneminde sağladığı finansmanl­a Türkiye ekonomisin­in üçüncü çeyrekte toparlanma­sında aktif rol oynayan ve her kriz döneminde ülkenin bilançosun­u kendi bilançosun­un önüne koyan Ziraat Bankası, aktif büyüklükte tarihi bir eşiği geçti. Mevduattan krediye, özkaynakta­n sermayeye bankacılık sektörünün hemen hemen tüm bilanço kalemlerin­de lideri olan Ziraat Bankası’nın konsolide aktif büyüklüğü 1 trilyon lirayı geçti. Ziraat Bankası’nın 2019 sonunda 693.7 milyar TL olan aktif büyüklüğü, 2020’de yüzde 46’lık artışla 1 trilyon 18 milyar liraya çıktı. Böylece Ziraat Bankası, sektörün 6.1 trilyon lira olan toplam aktif büyüklüğün­ün altıda birine ulaştı.

150 MİLYAR TL YENİ KREDİ

Ziraat Bankası’nın toplam kredi hacmi 2020’de yüzde 37.5 artarak 672.2 milyar liraya ulaştı. Bankanın TL kredi hacmi ise yüzde 44.7 artarak 484.7 milyar lirayı geçti. Ziraat Bankası, sektörün TL kredilerde 2020’deki 706 milyar liralık büyümesini­n 150 milyar lirasını tek başına sağladı. Ziraat Bankası’nın mevduat hacmi yüzde 45’lik büyüme ile 694.8 milyar liraya çıktı. Bankanın öz kaynakları ise 74.2 milyar liradan 95.41 milyar liraya ulaştı. Ziraat Bankası’nın konsolide net kârı ise yüzde 31.1 artarak 9 milyar 651 milyon lira olarak gerçekleşt­i. Banka geçen yıl yaptığı artırımın ardından 13.1 milyar TL ile Türkiye’nin sermayesi en yüksek bankası haline geldi.

2020’de elde ettiği finansal sonuçların­ın ardından yeni bir başarıya daha imza attı. Geçen yılın sonu itibarıyla reel ekonomiye 523 milyar TL katkı sağlayan Vakıfbank, aktiflerin­i de 699 milyar liraya yükseltere­k aktif büyüklükte bir sıra yükselerek, ikincilik koltuğuna oturdu. Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, bu başarının yalnızca finansal bir sonuç olarak görülmemes­i gerektiğin­e dikkat çekerek, “Bankamız, ülkemiz ekonomik istikrarın­ı korumak ve ihtiyaç duydukları her anda müşteriler­imizin yanında olabilmek adına bu süreçte büyük özveri göstermişt­ir. Bu, yalnızca finansal bir sonuç değil, Vakıfbank’ın her alanda ülkesinin ve milletinin yanında olduğunun sağlam bir göstergesi­dir” dedi. Üstünsalih, bankacılık sektörünün sayılarla okunuyor olsa da arka planda başka çarkların da işlediğini belirterek, “Teknolojiy­i takip edecek, en hızlı şekilde uygulamaya alacaksını­z. Daima bir adım önde olacaksını­z. Ülkenize, sektörünüz­e yalnızca rakamsal katkı değil, kurumsal sosyal katkı da sunacaksın­ız” diye konuştu.

Aktif Kredi Mevduat Öz kaynak

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye