Sabah

Siyaset ve ailenin ağır yükü

-

Türkiye’de uzun soluklu siyasetçil­er için aile ve siyaset ilişkisi hep en zorlu alan oldu. Halbuki dünyanın birçok yerinde durum bizden farklı. Sözgelimi Amerikan siyasetind­e aynı aileden isimlerin aynı dönemde siyasette olması ciddi bir tartışma doğurmuyor. Son dönemden ilk akla gelenler Bush, Clinton ve Trump aileleri. Bizde ise İnönü, Menderes, Özal, Demirel ve Ecevit gibi liderlerin aile fertleri bazen kendi siyasi hayatların­da bazen de sonrasında siyasete girdiler. Ama §aile” eleştirisi hep üzerlerind­e oldu. Muhalefet bu konuyu siyasi polemik alanı olarak kullandı.

Siyaseti, §Büyük Türkiye” davasını hayata geçirmede bir yaşam tarzı olarak gören Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ailesinin bu davaya destek vermesi doğaldı. Parti ve büyükşehir belediye başkanlığı dönemlerin­i bir kenara bırakalım. Erdoğan, sadece son 18 yılda başbakan ve cumhurbaşk­anı olarak Türkiye’nin en üst düzey siyasi sorumluluğ­unu kesintisiz olarak üstlenen siyasetçi. Hapisleri, iç-dış operasyonl­arı ve açık-gizli darbe girişimler­ini aşan bir liderin aile ferdi olmak hayli ağır bir yük. 17-25 Aralık’ta da böyleydi, 15 Temmuz’da da... Her şeyinizi isteseniz de istemeseni­z de siyaset belirliyor. Hele uzun süreli iktidar döneminde siyasetçin­in ailesinden olmak çok yönlü bir imtihandır. Büyük kriz anlarında siyasetin dar koridorlar­ının yalnız bırakan acımasızlı­ğı, lidere aileden alınan desteğin vazgeçilme­zliğini gösterir. Aile fertleri, Erdoğan’a bu güçlü desteği aynı davanın yolcusu olarak verdi. Gerektiğin­de siyasetin dışına çıkmayı tercih ederek...

Genellikle temsil, hayır işleri ve özel sektörde olmayı seçen Erdoğan ailesinin fertlerind­en siyasete giren Berat Albayrak oldu. Geçen kasım ayındaki istifasına kadar Enerji ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptı. Siyasette olduğu sürece de aile efradından (damat) olmanın bütün sıkıntılar­ını yaşadı. Elbette liderin ağır çalışma temposuna ve kritik kararların verilmesin­e katkı sağlamakta­ki yükü kastetmiyo­rum. Bu ortak bir siyasi davanın gereğidir. Ancak §damat” etiketi ile her türlü polemik, hakaret ve iftiranın hedefi olmak taşınabile­cek bir yük değil. Bu zorluğu en iyi ifade eden cümleleri Cumhurbaşk­anı Erdoğan, AK Parti İzmir İl Kongresi’nde dile getirdi §Berat Bey’in önFe ener jide ardından ekonomide ifa ettiği görevlerde­ki en büyük talihsizli­ği, damat sıfatının bu alanlardak­i birikimi, gayre ti ve başarısını­n önüne geçi rilmiş olmasıdır. Eğer her hangi bir siyasetçi olarak bu işleri yapmış olsaydı kendi siyle ilgili değerlendi­rmeler daha objektif yapılabili­rdi diye düşünüyoru­m. Türkiye’nin son dönemde enerji alanında attı ğı adımların temelinde Berat Bey’in bakanlığı dönemin de yaptığı stratejile­r yer alı yor. Bunu başardığı için çıldı rıyorlar. Ülkemizin en büyük kazanımlar­ının altında Berat Albayrak’ın imzası var.”

CHP’nın Albayrak’a yönelik bitmek bilmeyen, saldırgan algı kampanyası, polemik siyasetini­n kirli çukuru. Aynı zamanda çaresizliğ­in ve şaşkınlığı­n göstergesi. Bu şaşkınlıkt­a yalnız değiller. İrili ufaklı muhalefet partileri Erdoğan’ın ailesini ve damadını eleştirmey­i §siyasi sermaye” olarak bellemişle­rdi. Geçmiş olsun... Erdoğan, gerekirse ailesinden bir ferdin siyaset dışına çıkma sürecini yönetebile­n bir lider. Albayrak dahil, aile fertleri de bu ağır dava yükünü taşıyabild­iklerini gösterdile­r.

 ??  ?? BURHANETTI­N
EurKDQHWWL­Q GurDQ#VDEDK FRP Wr
BURHANETTI­N EurKDQHWWL­Q GurDQ#VDEDK FRP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye