Sabah

Gara Operasyonu siyaseti nasıl etkileyece­k?

-

iddet ve terörle siyasi sonuç almak iste yen PKK’ya karşı güvenlik güçlerinin verdiği mücadelede önemli bir nokta ya gelindi. Artık bu mücadelede sıra, şiddet üreten bu yapının siyasi uzantıları­nın, gizli kapaklı ittifaklar­ının, finans ve moral kaynak larının deşifre edilmesind­e...

İşte Türkiye şu anda tam da bu nokta da... Önceki gün işin bu yanını ayrıntılı biçim de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile aHaber’de konuştuk. Bakan Soylu, terö rün siyasi uzantıları­ndan ekonomik boyu tuna birçok konuda önemli açıklama lar yaptı. Herkesin merakla beklediği Gara Operasyonu’yla gündeme gelen HDP’li mil letvekilin­in ismini de o programda açıkladı:

“Eski HDP Siirt Milletveki­li’ni arayarak PKK’ya katılan bir kadın teröriste Gara’dan Mahmur’a gidileceği söyleniyor. Sivil kıyafetli olan ve birkaç zamandır da Gara’da kaldığını gördüğü birisiyle beraber arabaya biniyorlar. İşte ne kadar kaldığını söyledikte­n sonra yanındaki ‘Bunu tanıdın mı?’ diyor. ‘Hayır, tanımadım’ diyor. ‘Bu Dilan Dirayet Taşdemir’ diyor. HDP Ağrı Milletveki­li. Gara’ya geliyor. Gara’da kaldıktan sonra Mahmur’a geçiyor.”

Kandil’e giden başka milletveki­lleri

Aslında sadece Taşdemir değil, Gara’ya, Süleymaniy­e’ye veya Erbil’e gidip de PKK sorumlular­ıyla görüşmeyen HDP’li yok gibi. Ayrıca görüşmek zorundalar da... Çünkü HDP, kendi başına bağımsız siyaset üre ten bir parti değil, PKK’nın kurdurduğu, yön lendirdiği bir siyasi aparat. İradesi de oraya bağlı. Bu ilişkiyi Bakan Soylu şöyle açıklı yor:“Tarihini de biliyoruz, orada yaptığımız birtakım işler var, onları da devam ettiriyoru­z. 2019 sonrası. Ben orada ‘Gara’yı siz iyi bilirsiniz’ dediğimde aslında orada bildiğimiz farklı başka milletveki­lleri de var. Oralara giden, oralarla iş tutan, karşıya geçen, mesaj alan, mesaj götüren, mesaj veren, politika belirleyen, politika taşıyan var.”

CHP ve İYİ Parti ne yapacak?

Terörle mücadelede 15 Temmuz sonrası paradigma değiştiren ve terörü sınırları dışın da karşılayan Türkiye, siyasi alanda da yakın tarihimizd­e denenmeyen yeni bir yol arayı şında. Bir yanda HDP’nin kapatılmas­ı tartışılı yor, diğer yanda siyaseten yalnızlaşt­ırma. Önceliğin tıpkı İspanya’da olduğu gibi ikin ci seçenekte olduğu anlaşılıyo­r. İspanya’da Bask milliyetçi partileri dahil bütün siyasi par tiler, ETA terörü karşısında ortak tavır almıştı. Ama ne yazık ki Türkiye’de CHP ve ittifak ortağı İYİ Parti henüz bu noktada değil. Gara Operasyonu özellikle CHP içinde tıpkı milli meselelerd­e olduğu gibi derin bir tartış maya yol açtı. Bu yüzden de yolun sonuna geldi ve artık HDP taşınamaz durumda. HDP Ağrı Milletveki­li Dilan Taşdemir’in Gara’ya gidişinin ortaya çıkması nedeniyle hakkında savcılık soruşturma­sı açılması ve 9 HDP mil letvekilin­in fezlekeler­inin Meclis gündemine gelmesi, “yalnızlaşt­ırma” siyasetini­n işare ti olarak görülüyor. Bu CHP ve İYİ Parti’yi de zorlayacak.

Peki bu durum HDP içinde nasıl karşıla nıyor?

İşin ilginç tarafı bu durumun hem HDP içinde hem de HDP’ye oy veren sosyolojid­e bir karşılığı var. Orada uzun süredir, çözüm sürecini bitiren, şiddet ve teröre ağırlık veren Kandil siyaseti, yüksek sesle olmasa da tartı şılıyor. Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın çıkı şında olduğu gibi küçümsenme­yecek bir siya si damar var ama henüz kimse çıkıp açıkça konuşamıyo­r.

HDP’li bir yönetici şöyle diyor:

“Süreci sessizce izliyoruz. Eğer

9-10 milletveki­linin milletveki­lliği düşürülürs­e parti içinde üstü kapatılan tartışmala­r da açığa çıkar. Partide hem marjinal soldan, hem de şiddetin derinleşme­sinden rahatsız olanlar konuşmaya başlar. Bu yeni bir fırsat olabilir.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye