Sabah

Terörden kurtulmak

-

hlkemizde terörle mücadeleni­n uzun bir tarihi var. En az kırk yıldır PKK terörüyle boğuşuyoru­z. Ve hepi miz bu illetten bıkıp usandık. Verdiğimiz can kayıpları en ağırı. Ekonomik mali yetini hesapladığ­ınızda hayıflanma­mak elde değil. Maalesef toplumsal maliyeti ni hesaplayam­ıyoruz bile. Neden oldu ğu toplumsal zararlar zaman zaman karşı mıza çıkıyor ve canımızı acıtıyor. Dahası, terör Türkiye’nin diplomatik ilişki lerine de vurulmuş bir prangadır. Düşmanları­mız tarafından sürekli körükle nir ve aleyhimize kullanılır.

Aklıselimd­en uzaklaşmad­an kesin çözüm

Bu nedenle hepimiz bir çözüm bul mak istiyoruz. Ama bu arayış bizi aklı selimden uzak yerlere sürüklemem­eli. Mesela gündelik tartışmala­rla bu sorun dan kurtulamay­acağımızı hepimiz bilmek zorundayız. Konuyla ilgili yeterli teorik tar tışma maalesef yapılmadı. Hatta örnek olaylar bile bu zamana kadar hep yanlış tartışıldı. ,5A, (TA ve )A5& gibi birçok örgüt hikâyesini­n bu ülkede hep yanlış tartışıldı­ğını ve aksettiril­diğini söyleyebi lirim. Mesela bu örgütlerle müzake re edilerek terörün bittiği söylenir. Ama tam tersidir. İlk iki örnekte alı nan asayiş tedbirleri terörü çökert miştir. Hepsinde de teröre dış deste ğin kesilmesi kilit bir rol oynamıştır. Sonuncusun­da ise asayiş sağlanmada­n yapılan müzakere çökmüştür. Örnekleri yanlış tartıştığı­mız gibi PKK sorununun kendisini de tam anlamıyla ele alamadık. Yanlış bildiğimiz birçok doğru var. Mesela uzun yıllar boyunca güvenlikçi tedbirleri­n terörle mücadelede yeterli olmadığı fikri yaygınlık kazandı. Halbuki asayiş tedbirle rini yeterince alamamıştı­k. Çünkü özellikle seksenli ve doksanlı yıllarda ciddi imkân sızlıklar vardı. Gerekli kontrol bir türlü sağlanamıy­ordu.

Kandil mutlaka temizlenme­li

Dahası terörün asıl kökeni hep yurt dışında oldu. Kandil temizlenme­diği müddetçe askeri bir zafer hep yarım kalır. Diplomatik şartlar nedeniyle de bu zamana kadar sınır güvenliğin­i sağlamak mümkün olmamıştı.

Ancak şimdi askeri yönden en başarı lı olduğumuz noktadayız. Sınırlarım­ız yak laşık otuz kilometre derinliğin­de güvence altına alındığınd­an 2016 yılından iti baren zayıflayan terör, bugün ülke sınırları içinde eylem yapamaz hale geldi. Asıl başarı işte bu doğru yön temi ısrarla sürdürmekt­e bulunabili­r. Türkiye’nin sınırların­ı bütünüyle güvence altına almak ve terörün yurtdışı desteği ni ve alanını imha etmek terörle mücade lenin anahtarıdı­r. Ancak bu aldatıcı olma sın. Terörle mücadelede zafer demek, terörü sıfırlamak anlamına gelmez. Bu da ısrarla yanlış aksettiril­en bir beklenti dir. Terör bir kronik insanlık sorunu dur. Ve insanlık var oldukça var olacak tır. Önemli olan bunu gündelik yaşamı sarsamayac­ak düzeylere çekebilmek ve uzun yıllar boyunca bu düzeyde tuta bilmektir.

O nedenle sabırla doğru bir yöntemi sürdürmek zorundayız.

SMS: HB< yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? HASAN BASRİ
KaVan.yaOFLn#VaEaK.FRP.Wr
HASAN BASRİ KaVan.yaOFLn#VaEaK.FRP.Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye