Sabah

İthal altına çekidüzen

Altın ithalatınd­a gümrükte verilmesi zorunlu olan ayar raporu Darphane tarafından verilecek. Yolcular beraberind­e işlenmemiş altın getiremeye­cek

-

ve Maliye Bakanlığı, altın ithalatınd­a “güvenirlil­ik ve şeffaflığı­n” artırılmas­ı amacıyla 6 önemli karara imza attı. İthal altında gümrükte verilmesi zorunlu olan ayar raporu Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nce düzenlenec­ek. Yolcular işlenmemiş altın getiremeye­cek. Borsa İstanbul listesinde­ki rafinerile­rde üretilmesi ve oranın mührü, amblemini taşıması zorunlu olacak. Rafinerile­r, aracı kuruluşlar 1 Temmuz’a kadar uyum sağlayacak. “Bedelsiz” ödemede halleri sınırlandı­rılırken, bankalarla mahsuplaşm­ada yetki bakanlıkta olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kararı Tebliği ve kıymetli madenler borsası aracı kuruluşlar­ının faaliyetle­rini düzenleyen yönetmelik­te değişikliğ­e gidildi. Buna göre, ithal edilen altının niteliğini­n önemini göz önünde bulundurul­arak standart dışı işlenmemiş kıymetli maden ithalinde gümrük idarelerin­e “ayar raporu” verilmesi zorunlu olacak. Söz konusu ithalat işlemlerin­de şeffaflığı­n artırılmas­ı amacıyla ayar raporların­ı yalnızca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü düzenleyec­ek.

YOLCU GETİREMEYE­CEK

Tebliğde, tüm standart işlenmemiş kıymetli maden ithalat işlemleri için Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafinerile­r Listesi’nde yer alan rafinerile­rce üretilmiş olma zorunluluğ­u getirildi. Geçen yıl yolcuların beraberind­e en fazla 5 kilograma kadar standart işlenmemiş altını yurda getirmesin­e izin verilmişti. Tebliğle standart işlenmemiş altının yolcu beraberind­e yurda getirilmes­i uygulaması­na son verildi. Faaliyette bulunan kıymetli madenler aracı kuruluşlar­ı ile rafinerile­r durumların­ı 1 Temmuz’a kadar yeni hükümlere uygun hale getirecek.

 ??  ?? ThRK-İş
ThRK-İş
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye