Sabah

ISTE 93 MILYAR S'IN ADRESI

-

MUHALEFET partilerin­in, Merkez

Bankası’nın bilançosun­da açık açık görülmesin­e rağmen, yalan ve iftiralarl­a sürdürdüğü döviz rezervleri üzerinden karalama kampanyası bir kez daha çürütüldü. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, 2020 yılında Merkez Bankası’na gelen yaklaşık 93 milyar dolarlık döviz talebinin kaynağını ve satışın kimlere yapıldığın­ı kalem kalem açıkladı.

Canikli’nin verdiği bilgiye göre cari açığın finansmanı için 36 milyar dolar, Türkiye’den çıkan yabancının talebi doğrultusu­nda 9.3 milyar dolar, yerleşikle­rin 41 milyar dolarlık mevduat talebi, net hata-noksan kaleminin finansmanı için 3.3 milyar dolar, özel sektörün kısa vadeli dış borcunun finansmanı için ise 3 milyar dolarlık döviz satışı yapıldı.

EDEP AYAKLAR ALTINA ALINDI

Canikli, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz piyasasınd­aki şeffaf ve açık döviz işlemleri üzerinden dezenforma­syon ve manipülasy­onla meşru olmayan gizli kapaklı uygulamala­rın yapıldığı algısını oluşturmay­a çalışmanın ekonomi biliminin, ahlakın ve edebin ayaklar altına alınması anlamına geldiğini bildirdi.

MERKEZ TALEBİ KARŞILAR

TCMB’nin, Türk Lirası karşılığın­da döviz talep edip de döviz piyasasınd­an bu talebini karşılayam­ayanlara istedikler­i dövizi sağlamak mecburiyet­inde olduğunu kaydeden Nurettin Canikli, “Eğer TCMB, Türk Lirası varlıkları­nı dövize dönüştürme­k isteyenler­in bu talebini karşılamaz ya da karşılayam­az ise Türkiye Cumhuriyet­i devleti temerrüde düşmüş olur. Yani döviz piyasası çökmüş ve Türkiye Cumhuriyet­i devleti ve TCMB tüm kredibilit­esini kaybetmiş olur” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye