Sabah

Boydak hisseleri için suç duyurusu…

- DİLEK GÜNGÖR dilek.JunJor#sabaK.com.tr

' efalarca yazıp çizdim. Nihayet Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) en büyük finansörle­rinden Boydaklar’ın Türkiye Finans’taki hisseleri için hareke te geçildi. Erciyes Anadolu Holding tarafından Kayseri Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na suç duyurusund­a bulunuldu.

Suç duyurusu neyi içeriyor?

Mustafa Boydak, Hacı Boydak, Memduh Boydak, Şükrü Boydak, Bekir Boydak, Yusuf Boydak, Murat Bozdağ, Halit Bayhan hakkında ihbarda bulunuluyo­r. Bu kişilerin gerçek hissedar olmamasına rağmen bedelsiz olarak hisselerin­i eş ve çocukların­a devrettiği anlatılıyo­r. Ve söz konusu kişilerin şahsi mal varlıkları, para, gayrimenku­l ve şirket hissele rinin müsaderesi isteniyor. O dönemde delilleri kararttığı iddia edilen HSBC’yle ilgili soruşturma yapılması, Türkiye Finans’taki Boydak hisseleri için kayyum atanması talep ediliyor.

Kısaca konuyu özetleyeyi­m. Biliyorsun­uz, Boydaklar, Ülker Grubu ile birlikte finans sektöründe hizmet veren kurumları Anadolu Finans ve Family Finans’ı, 2005’te Türkiye Finans Katılım Bankası adı altında birleştird­i. 2007’de bankanın yüzde 60 hissesini, 1 milyar 80 milyon dolara Suudi bankaya sattı. Satış sonrasında Boydaklar’ın cebine 582.3 milyon dolar girdi. Boydak ailesinin fertleri, FETÖ soruşturma­ları kapsamında tutuklanma­sına rağmen bankada hissedar olmaya devam ettiler. Boydak Holding bünyesinde­ki şirketleri­n yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilir­ken,

Türkiye Finans’taki hisselere dokunulmad­ı. Hâlâ bankadaki yüzde 10.58’lik hisse mahkemeler­de Türk devletine karşı Silahlı Terör Örgütü Yöneticili­ği’nden hüküm giymiş aile fertlerind­e… Üstelik, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ortadayken!

Neyse...

Suç duyurusund­aki ayrıntılar­a bakacak olursak…

Türkiye Finans’ın satışından Boydaklar’a gelen paranın FETÖ’ye gittiği ayan beyan ortada… Zira bu konuda MASAK raporları var. Satıştan gelen para Boydaklar’ın o dönemde havuz hesabından yönetilmiş ve terörün finansmanı için kullanılmı­ş.

Havuz hesabı ne mi?

Boydaklar’ın holding bünyesinde yasadışı bir muhasebe sistemi oluşturduk­ları biliniyor. ‘İkili Kayıt Sistemi’ mahkeme dosyaların­da var. Bu sistem, Boydaklar’ın terör örgütünün finans manı için kullandığı örtülü ödeme kanalıydı. İkili Kayıt Sistemi’nde her ortağın ayrı bir ‘hayır hesabı’ oluyordu. Kâr payları ve varlıklard­an gelen para üzerinden terör örgütüne gönderilec­ek tutarlar finanse ediliyordu. Hatta 2010-2014 yılları arasında holding ortakların­dan 181.4 milyon TL bağışın büyük bölümünün terör örgütüne aktarıldığ­ı tespiti dahi yapıldı. Suç duyurusund­a bunlar anlatılıyo­r. Türkiye Finans’ın satışından gelen paranın da örgüte bu yolla gönderildi­ğine vurgu yapılıyor.

Gelelim HSBC’yle ilgili iddialara… Boydaklar bankayı sattığında para HSBC Bank’ta Mustafa Boydak’ın hesabına yattı. Mahkeme, HSBC’den cevap isteyince “belgeleri mahkemeye göndermek için hazırladık ama yanlışlıkl­a imha edilecek belgelere karıştı” cevabı verildi. Erciyes Anadolu Holding, suç duyurusund­a, İngiliz bankanın, suç delili olan bel geleri bir şekilde kararttığı­nı öne sürüyor. Bu konuda da soruşturma açılmasını mahkemeden talep ediyor.

Belli ki, bu mesele daha çok su kal dıracak!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye