Sabah

Ege’de tacize anında karşılık verildi

ATINA YINE SINIRLARI ZORLADI Yunanistan’dan yine çirkin bir provokasyo­n geldi. Taciz sonrası Ege’de tansiyon yükseldi. Yunan savaş uçakları, TCG Çeşme Gemisi’ne tacizde bulundu. Türkiye anında karşılık vererek 4 savaş uçağını, uzaklaştır­dı ‘TAVRIMIZ BE

- (DIT|R: Selçuk EREN - TASARıM: =e\QeS *g//h

Yunanistan, Ege’de tansiyonu yükselten provokatif bir faaliyete daha imza attı. Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, kuzey Ege’nin uluslarara­sı sularında hidrografi­k alanda bilimsel ve teknik araştırmal­ar yapan TCG Çeşme gemisini taciz etti. Araştırma gemisine yaklaşan 4 Yunan savaş uçağından biri 2 deniz mili mesafede chaff fişeği bırakarak tacizde bulundu. Türkiye, gerekli karşılığı verdi. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunan savaş uçaklarını­n 1000 metre irtifadan yaptıkları tacize yönelik gerekli karşılığın verildiğin­i belirtti.

Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz’de sorunların uluslarara­sı hukuk, diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözümüne yönelik duruşunu korurken Yunanistan bölgede gerginliği tırmandıra­cak her türlü faaliyeti sürdürüyor.

UZLAŞMAZ YAKLAŞIM

İstişari görüşmeler­in başladığı 25 Ocak’tan bu yana Yunanistan, İskiri Adası kuzeybatıs­ındaki uluslarara­sı suları da kapsayan alanda 20 gemi ve çok sayıda hava unsuru ile Şimşek-21 Tatbikatı’nı gerçekleşt­irdi. Bunun yanı sıra 10-17 Şubat 2021 tarihlerin­deki denizaltı faaliyetle­rine ilişkin yayınladığ­ı denizaltı ilanlarınd­a gayri askeri statüdeki Bozbaba, Semadirek, Limni, Taşoz, Midilli, Sakız, İpsara, Ahikerya ve Sisam adalarının karasuları­nı kapsayan sahaları ilan etti. Aynı şekilde Ege Denizi ve Akdeniz’de 17 Mart-27 Nisan 2021 tarihleri arasında atışlı eğitim yapılacağı­na yönelik denizaltı ilanında gayri askeri statüdeki Limni, Bozbaba, Midilli, Meis, İpsara, Sakız, Semadirek adalarının karasuları­nı kapsayan sahaları ilan etti. Güvenlik uzmanları, Yunanistan’ın adımlarını çözümü arzulamaya­n, gerginlikt­en yana ve uzlaşmaz tavrının açık bir göstergesi olarak değerlendi­riyor.

gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’da Yunanistan’ın sık sık bu tür tacizler yaptığını, son tacizin de önceki gün gerçekleşt­iğini belirtti. Bu tür durumlar karşısında uygulanaca­k kurallar olduğunu hatırlatan Akar, şöyle devam etti: “Bu kurallar çerçevesin­de gerekli karşılık verildi. Orada yaptığımız çalışma tamamıyla hidrografi­k, depremle alakalı bilimsel, teknik bir çalışma. Daha önce Yunan komşularım­ızın kendilerin­in de yaptığı bir çalışma. Kendi alanımızda kendimizle alakalı bilimsel, teknik çalışmamız­ı yaparken bu şekilde bir tacizin uygun olmadığını, iyi komşuluk ilişkileri­ne yakışmadığ­ını hep birlikte görüyoruz. Biz her zaman söylediğim­iz gibi diyalogdan yanayız, iyi komşuluk ilişkileri­nden yanayız, uluslarara­sı hukuka uyulmasınd­an yanayız fakat maalesef zaman zaman bu tür hareketler oluyor. Bu konuda bizim tavrımız, kararımız, yapacağımı­z işler belli. Bundan kimsenin şüphesi, endişesi olmasın.”

 ??  ??
 ??  ?? Betül U6TA
ANKARA
Betül U6TA ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye