Sabah

Korkular eğitime engel

-

Herkesin bildiği gibi okul öncesi dönem, sosyal etkileşimi­n en fazla olduğu eğitimin ilk basamağı. Çocuk bu dönemde ailesinden sonra akranları, öğretmenle­riyle bir arada sosyal dünyayı tanımaya başlar. Etkileşimd­e bulunmaya çalışırken, tüm gelişim alanları dikkate alınarak yapılan uygulama ve etkinlikle­rle de ilkokula hazırlanma sürecine girer. Milli Eğitim Bakanı’mız Ziya Selçuk da ilk günden itibaren uzaktan eğitimin öneminin altını çiziyor.

Ancak yaygınlığı kabul görmüş bir inanç var ki, okul öncesinde uzaktan eğitim olmaz. Hayır, olur. Yüz yüze de olur, uzaktan da olur. Yeter ki siz bir tercih yapın. Yaşı küçük diye düşünüp eğitimin en temel kısmı olan okul önce si döneme ket vurmayın. Salgın etkisinin halen devam ettiği günümüzde akranlarıy­la etkileşimd­en, hareket etmekten ve oyun oynamaktan kısmen mahrum kalan okul öncesi öğrenciler­in yaşadığı sorunları, Bilfen Anaokullar­ı Koordinatö­rü Hande Kızılöz Uluca ile A’dan Z’ye masaya yatırdık:

Öncelikle salgına karşı geliştirdi­ğimiz korunma yöntemini ve bunun dozunu hem kendimize hem de çocuklarım­ıza iyi öğretmeliy­iz. Salgın dönemiyle birlikte “önce sağlık” ile başlayan cümleler çok sık kullanılıy­or. Korkularım­ızdan kaynaklı hem ruh sağlığımız­ı, hem beden sağlığımız­ı istemeden tehlikeye atıyoruz.

Son zamanlarda öğrenci adaylarıyl­a yaptığımız araştırmal­arda acı bir gerçekle karşılaştı­k. Salgın sürecinde okula gönderilme­yen öğrenciler ile gönderilme­diği halde uzaktan eğitim sürecine de dahil edilmeyen öğrenciler­de normal gelişim sınırları diye kabul edilen standardı gözlemleye­medik. Son bir yıl içinde

Eğitime engel olan mesafeler değil, bizlerin korkuları aslında.

Çocuklarım­ızın gelişimi önemli

Psikolojid­e gelişimin “doğal yollardan” mı yoksa “eğitim” ile mi ilerlediği bitmek bilmeyen bir sorudur hep. Aslında her ikisi de doğru. Ancak, salgın şartları çocukları sadece okullardan değil, sokaklarda­n da ayırdı. Okula gidemedikl­eri bu dönemde, aile bireyleri ile kurdukları sosyal ilişkiler de engellendi. Sonuç olarak uyaran eksikliğin­e maruz kalmış birçok çocuğun gelişim süreci istemeden tesadüfe kaldı. Çocuğun zihin ve beden gelişimini­n tesadüfe bırakılmas­ı, bence erken çocukluk döneminde yapılan en büyük hata.

Salgın seyri nasıl değişir bilinmez. Ancak, çocuklarım­ızın gelişimine engel olmayalım.

Sayısal verilerle baktığımız­da sene başından beri online eğitime katılan öğrenciler­deki başarı oranı ile yüz yüze gelen öğrenciler­deki başarı oranı, sadece yüzde 1-2 oranında birbirinde­n farklı gözüküyor. Üstelik bazı becerilerd­e yüz yüze eğitim öndeyken, bazı becerilerd­e online eğitim daha önde. Elbette online eğitim, yüz yüze eğiti min yerini tutamaz. Ancak, gelişime ket vurmanın önündeki korku engelini kaldırır!

Unutmayın ki “maske, mesafe, hijyen ve filyasyon çalışması” üzerinden sistemini kurmuş her okul, birçok evden daha güvenli. Tabii ki kurallara riayet edildiğind­en emin olduğunuz sürece.

Tel: 0212 354 37 72 SMS: 4122-SG (MESAJ) MH: 444 88 81

 ??  ?? Levent Yazıcı, muhabirimi­z Merve Bilkay’a konuştu.
kendiniz için oluş turduğunuz güvenli alanlarını­zda, çocukla rınızın gelişimine ciddi ket vurduğunuz­un farkında mısınız?
Levent Yazıcı, muhabirimi­z Merve Bilkay’a konuştu. kendiniz için oluş turduğunuz güvenli alanlarını­zda, çocukla rınızın gelişimine ciddi ket vurduğunuz­un farkında mısınız?
 ??  ?? SAİT
sait.gursoy@sabah.com.tr
SAİT sait.gursoy@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye