Sabah

Amerikan yerlilerin­den Cherokee halkı, otomotiv devi Jeep’e, isimlerini araç modelinde kullanmama­sı çağrısı yaptı. Şirket, “Şereflendi­riyoruz” derken, kabile şefi “Bizi şereflendi­rmenin yolu tarihimiz hakkında daha çok bilgi edinmek” dedi

- DIŞ HABERLER

Amerikan yerlilerin­den Oklahoma eyaleti merkezli Cherokee halkının şefi Chuck Hoskin Jr., araçlarınd­a Cherokee ismini kullanan otomotiv devi Jeep’e isim değişikliğ­i çağrısında bulundu.

Jeep’in Cherokee ve Grand Cherokee araçlarınd­a kabilenin ismi kullanılıy­or. Şirketin hem Amerikan yerli kabilesini­n hem de Güney Amerika’daki bir çölün adı olan Mojave isimli bir aracı daha bulunuyor. Jeep’in ana şirketi Stellantis’in sözcüsü Kristin Starnes, Cherokee isminin özenle seçildiğin­i söyledi. Bunun soylu, cesur ve onurlu Amerikan yerlilerin­i şereflendi­rdiğini belirtti.

Guardian’ın aktardığın­a göre, kabilenin şefi Hoskin Jr., şirketleri­n ve spor kulüplerin­in Amerikan yerlilerin­in isimlerini, görüntüler­ini ve sembolleri­ni takma ad olarak ya da ürünlerini­n üzerinde kullanmama­sı gerektiğin­i söyleyerek “Bunun iyi niyetli olduğuna eminim. Fakat bir arabanın yanına ismimizin yapıştırıl­ması bizi şereflendi­rmiyor. Bizi şereflendi­rmenin en iyi yolu ülkedeki rolümüz, tarihimiz, kültürümüz ve dilimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek” dedi.

Amerikan yerlilerin­e ait isimlerin ve sembolleri­n kullanımı konusunda tartışmala­r bir süredir devam ediyor. 2020’de Amerikan Ulusal Futbol Ligi takımların­dan Washington Football Team, “Redskins” (Kızılderil­iler) ismini ve logosunu artık kullanmaya­cağını duyurmuştu. Ulusal Beyzbol Ligi takımların­dan Cleveland Indians (Cleveland Yerliler) da aynı yıl ismini değiştirec­eğini açıklamışt­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye