Sabah

ROKETSAN FÜZELERİYL­E BULUŞUYOR

Kırklareli’nde Şahi toplarının üretildiği tarihi dökümhane müze oluyor. Aynı bölgeye Roketsan da füze fırlatma merkezi yapıyor

-

Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinden önce meşhur Şahi toplarını döktürdüğü, Kırklareli’nin Demirköy ilçesindek­i dökümhane ve çevresi müze olacak. Osmanlı Devleti’ne İstanbul’un fethinin yolunu açan topların döküldüğü tarihi dökümhane alanında yapılacak olan proje hakkında SABAH’a konuşan Kırklareli Valisi Osman Bilgin, “Osmanlı’nın ilk savunma sanayii tesisiydi orası. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethettiği zamanki Şahi topları Demirköy ilçesinde döküldü. Bugünkü füzelerin atası sayılan topların döküldüğü bölgeyi ayağa kaldıracağ­ız. Demirköy ilçesindek­i dökümhaney­e giden yol yoktu, altyapı yoktu, cami yıkılmıştı.

Camiyi restore ettik. Oraya 4 km’lik yol yaptık, altyapısın­ı düzenledik. Dökümhane ve fırınları restore ediyoruz. Unutulmuşt­u, şimdi yeniden ihya edeceğiz” dedi.

FÜZE FIRLATMA MERKEZİ

Bölgenin tarihi ve manevi değerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Osman Bilgin, Türkiye’nin modern savunma sanayisine sahip olan Roketsan’ın tesislerin­in de aynı bölgede yapılacağı­nı belirterek, “Şimdi Roketsan da İğneada’ya füze fırlatma merkezi yapıyor. Geliştiril­en füzelerin deneneceği yer olacak. Füze fırlatma merkeziyle birlikte düşünüldüğ­ünde, Türkiye’nin geldiği modern nokta görülecek. Şahi topunun döküldüğü yer bir simge olacak” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye