Sabah

Gara’daki kirli tezgâh

-

Gara’da 13 Türk vatandaşın­ın terör örgütü PKK tarafından şehit edildiği kalleş ve hunhar saldırı sonrası devreye sokulan eşgüdümlü sinsi stratejile­r, ülkemizi hedef alanların suç ortaklıkla­rını kısa sürede deşifre etti.

Son olarak PKK elebaşları­ndan Mustafa Karasu, “*ara’da hükümeti devirmek için muhalefeti­n eline büyük bir fırsat geçti. Ama kullanamad­ılar” beyanında bulundu. Bu itiraf Gara’daki vahşi katliamın siyasi amacı ile ABD ve piyonların­ın işbirliğin­i net şekilde gözler önüne seriyor.

Böylece katliamın ilk saatlerind­e

ABD’nin cani terör örgütünü aklayan o skandal açıklamayı neden yaptığını şimdi daha iyi anlıyoruz. Zira “Eğer PKK’nın yaptığı doğrulanır­sa olayı kınarız” küstahlığı­nda bulunan ABD’nin gayesi Türk devletini töhmet altında bırakarak yandaşı muhalefete cesaret vermekti. Nitekim ABD ve PKK ile ağız birliği eden muhalefet, eli kanlı teröristle­r yerine sistematik şekilde hükümeti ve dev leti suçlamaya başladı.

Olanlar tesadüf değil. Çünkü emperyal siyasette tesadüfe yer yoktur. Sadece ‘tesa düf süsü verilmiş’ ve en ince ayrıntısın­a kadar ‘tasarlanmı­ş rastlantıl­ar’ vardır.

Bu bağlamda Gara’dan sonra devreye sokulan tezgâhlar önümüzdeki süreçte daha da şiddetlene­rek devam edecektir. Unutmayalı­m ki Donald Trump döne mindeki finans terörü sonuç vermedi. Şimdi Kandil’deki teröristle­rin ve güdümlü muhalefeti­n eş zamanlı akti ve edildiği yeni bir döneme giriyoruz.

“ABD’nin geri dönüşü”ne tanıklık ediyoruz bir bakıma. Bu da Türkiye gibi hedef seçilen ülkelerde kargaşa, terör ve kaosun yeniden hortlatılm­ası anlamına geliyor.

★★★

ABD’nin bu emperyal stratejisi­ne dair daha fazla ayrıntı için cesur araştırmal­arı ile tanınan Kanadalı yazar ve aktivist 1aomi Klein’in çalışmalar­ına bakılabili­r.

2007 yılında yayımlanan “The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism/Şok Doktrini: Yıkım Kapitalizm­inin Yükselişi” kitabında Klein, ABD’nin vesayet altına almaya çalıştığı ülkelerdek­i işbirlikçi yerel muhalifler­le aydın ve siyasileri nasıl güdümlediğ­ini anlatıyor. Kurgulanmı­ş terör, iç savaş, ekonomik ve sosyal krizlerden hemen sonra devreye giren Amerikan etki ajanları, toplumsal ve siyasi yapıdaki dizginleri ele geçirmeye başlıyor. Bu şok dalgaların­dan sonra da yandaşı kesimler yoluyla hedefteki ülkeyi kolayca vesayet altına alıyorlar. Klein, ABD’nin bu kaotik yöntemine haklı olarak ‘felaket kapitalizm­i’ adını vermiş.

Para politikala­rının gurusu 0ilton )riedman da bu kaotik stratejiyi itiraf eder. 1980’lerdeki bir yazısında “Sadece kriz ler gerçek değişime yol açar” demişti. Friedman, yıllarca ders verdiği Chicago Üniversite­si’ni zamanla neo-liberal kapitalizm­in kalesine dönüştürdü. ‘Şikagolu docuklar’ olarak literatüre geçen Friedman’ın yetiştirdi­ği akademisye­nler dünyanın birçok ülkesinde hâlâ çok etkinler.

İşte ABD’nin siyasi reçeteleri­ni kabul etmeyen ülkeler önce bu Şikagolu Çocuklar’ın uyguladığı ‘Vahşi Batı Kapitalizm­i (Wild West Capitalism) yöntemiyle ehlileştir­iliyor.

Tıpkı Türkiye’nin ekonomisin­i hedef alan geçen yılki finans ve kur terörün de olduğu gibi. Şikagolu Çocuklar’ın bu saldırılar­ı başarısız olunca ABD’nin şimdi de Kandil’deki terörist çocukların­ı ve onlarla senkronize hareket eden içimizdeki kravatlı militanlar­ını aktive ettiğini görüyoruz. Kuşku yok ki bugün Gara’da karşımıza çıkan bu kaos stratejisi yarın başka bir olayda yine arzı endam edecektir. Tek çare bu karanlığın asıl kaynağını kurutmaktı­r.

 ??  ?? BERCAN
EHrFDQ WuWDr#VDEDK FRP Wr
BERCAN EHrFDQ WuWDr#VDEDK FRP Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye