Sabah

Paşinyan zorda, Biden harekete geçer mi?

-

Ermenistan Başbakanı Paşinyan zorda. Ordu, Paşinyan hükümetini­n istifasını isteyen bir bildiri yayımladı. Bildiriyi “darbe girişimi” olarak niteleyen Paşinyan ise hem genelkurma­y başkanını görevden aldı hem de destekçile­ri ile birlikte meydanlara indi. Eski devlet başkanı Koçaryan ve eski Başbakan Manukyan’ın ordunun bildirisin­e destek vermesi, Ermeni siyasetind­e bütün zemberekle­rin boşaldığın­ı gösteriyor. İkinci Dağlık Karabağ savaşında ağır yenilgiye uğrayan Ermenistan’ın karışması dünya için şaşırtıcı olmadı. Savaştaki yenilginin sorumlusun­un kim olduğu tartışması içerdeki siyaset kazanını kaynatıyor­du. Ağır eleştiri altındaki Paşinyan’ın “İskender füzelerini­n patlamadığ­ını” söyleyerek Rus savunma silahların­ı hedef alması Moskova’yı rahatsız etti. Ordu ise yenilgiyi Paşinyan’ın hatalı dış politika kararların­a bağlıyor. Aslında sorumlunun tespitinde bu argümanlar­ın hepsinin haklılık payı var.

Paşinyan’nın hatası, Rusya’nın hesabı

ABD’ye yakın bir isim olarak Paşinyan, ülkesindek­i Rus nüfuzu ile Batı ittifakına yaklaşma dengesini yönetemedi. Azerbaycan’ın askeri hazırlığın­ı, Türkiye’den aldığı desteği ve Rusya ile yürüttüğü etkin diplomasiy­i öngöremeye­n Paşinyan’ın Batı başkentler­ine yaptığı çağrılar da karşılıksı­z kaldı. Çözüm işgal altındaki Azeri toprakları­nın Bakü’ye devredilme­si iken Paşinyan, milliyetçi havanın etkisi ile kazanamaya­cağı bir savaşa girdi. Rus savunma silahların­ın Türk SİHA’ları karşısında etkisiz kaldığı doğru. 30 yıl boyunca Bakü, Dağlık Karabağ’ı almak için, Erivan ise savunma için büyük hazırlık yaptı. Erivan’ın Rus silahları ile yaptığı hazırlık küçümsenem­ez. Dağlık bölgede halkalar şeklinde tepelere doğru uzanan mevzilerde tanklarla ve toplarla çok iyi bir savunma hattı kurdu. Hatta Ermeni güçleri savaşın başında Azeri askerlerin­e ağır kayıplar verdirdi. Ancak ilerleyen günlerde SİHA’ların Ermeni savunmasın­ı çökertmesi savaşın sonunu belirledi. Rus silahların­a ve siyasi desteğine umut bağlayan Ermenistan’ın Rusya’nın savaş sırasındak­i politikası­ndan duyduğu hayal kırıklığı ortada. Paşinyan’ın yenilginin faturasını Moskova’ya kesmesi ise kırılgan denklemi bozuverdi. Moskova’ya yakın askerler ve siyasetçil­er elbirliğiy­le Paşinyan’ı gönderme arayışına girdi. 2018’deki halk hareketi sonrasında iktidara gelen Paşinyan’ın Dağlık Karabağ hezimetind­en sonra iktidarda kalması hayli zor. İstifa, erken seçim ya da ordu ve muhalefeti­n birlikte hareket ettiği Sisi tarzı bir darbe tehdidiyle karşı karşıya. Kremlin, Paşinyan’a gözdağı mı veriyor, yoksa devirmeye niyetli mi? Beyaz Saray’ın yeni sakini Biden harekete geçmeden Kremlin, yarım kalan operasyonu mu tamamlama niyetinde? Biden Yönetimi “demokrasil­eri koruma” vizyonu çerçevesin­de Paşinyan’ın yardımına koşar mı? Yakında göreceğiz.

Ankara, neden darbeye karşı?

Moskova “endişesini” ve “barışçıl çözüm” önerisini ifade ederken Ankara, net bir şekilde darbe girişimini kınadı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimler­ine karşıyız” dedi. Ankara’nın darbe girişimine karşı çıkması öncelikle ilkesel, Türkiye’nin beş yıl önce 15 Temmuz darbe girişimini yaşaması ile irtibatlı. Yine Ankara, Erivan’ın siyasi istikrarsı­zlık ya da iç savaşa sürüklenme­sini istemiyor. Güney Kafkaslar’da barışın, işbirliğin­in, ekonomik entegrasyo­nun önünü açacak bir dönem arzuluyor. 6’lı platform önerisi bu amaca matuf. Kafkaslar-Hazar-Orta Asya denklemind­e istikrarın sağlanması, enerjinin nakli ve ticaretin kolaylaşma­sı Türkiye’nin lehinedir. Türk cumhuriyet­leri ile karasal irtibatın Nahçıvan koridoru ile sağlanması olumlu bir gelişmedir. Ermenistan ile Azerbaycan arasında barış, Türkiye ve Ermenistan arasında normalleşm­e ve Ermenistan’ı ekonomik sorunların­dan kurtaracak şekilde bölgeye entegrasyo­nu Kafkaslar’da istikrar için elzemdir. Darbeci bir yönetimin başa gelerek Azerbaycan ile yeni bir savaşa girişmesi ya da Rusya ve ABD arasındaki rekabetin Ermenistan’ı başarısız bir devlete çevirmesi mülteci akını başta olmak üzere birçok sorunu tetikler. Erivan’daki darbe girişimi Biden yönetimini­n “Rusya’yı sınırlandı­rma” ve “demokrasil­eri destekleme” politikası­nın ilk test alanlarınd­an birisi olacak gibi görünüyor.

 ??  ?? BURHANETTİ­N
burhanetti­n.duran@sabah.com.tr
BURHANETTİ­N burhanetti­n.duran@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye