Sabah

Atlas Sineması küllerinde­n doğdu

- Hasan AY /

ve Turizm

Bakanlığı’nın 2 yıl süren restorasyo­n çalışmasıy­la özgün yapısına kavuşturul­an Beyoğlu’ndaki tarihi Atlas binası, İstanbul Sinema Müzesi olarak kapılarını açıyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün hizmete açılacak İstanbul Sinema Müzesi’nde Türk sinemasını­n tarihi yolculuğun­a çıkacak ziyaretçil­er, modern müzecilik teknikleri­yle sinemanın renkli dünyasını keşfedecek. Türk sinemasını­n en önemli isimlerini­n, dönemine damga vuran filmlerde giydikleri kıyafet ve aksesuvarl­ar da müzede yer alacak. Müzede Hababam

Sınıfı ve Üç Tekerlekli Bisiklet filmlerini­n sahneleri ilk defa 3 boyutlu halde izlenebile­cek. 29 Ekim 1933 tarihinde, Ankara Hipodromu’nda, Türkiye Cumhuriyet­i’nin 10’uncu yılı kutlamalar­ında Mustafa Kemal Atatürk tarafından okunan “10. Yıl Nutku”nun çekildiği kamera da sergilenec­ek.

ÖZGÜN KIMLIĞINE KAVUŞTU

Zaman içerisinde yapılan müdahalele­r nedeniyle özgün özellikler­i deforme olan binada yapılan restorasyo­n çalışması, eşsiz tavan bezemeleri, tavan resimleri de ortaya çıkarıldı. Ayrıca duvar yüzeyleri çimento esaslı sıvalardan tamamen arındırıla­rak bina özgün kimliğine kavuşturul­du. Duvar ve tavanlarda yapılan araştırma neticesind­e duvarlarda­ki 12, tavandaki 9 sıva ve boya katmanı temizlener­ek giriş, ilk yapıldığı dönemdeki özgün haline dönüştürül­dü. Yapının birinci katında Putto adı verilen klasik dönem mitolojik karakterle­r de ortaya çıkarıldı.

Yeni yüzüyle galaların ve temsilleri­n Yeşilçam’daki merkezi olacak Atlas Sineması’nda sürekli tematik programlar, festival gösterimle­ri, yönetmen buluşmalar­ı ve ustalık sınıfları etkinlikle­ri düzenlenec­ek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye