Sabah

‘TÜRKIYE BIZI HIÇ YALNIZ BIRAKMADI’

-

Ermenistan ordusu tarafından 26 Şubat 1992’de 613 Azerbaycan­lı’nın katledildi­ği Hocalı Soykırımı’nın kurbanları, 29 yıl sonra işgalden kurtarılan topraklard­a anıldı.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıy­la Azerbaycan’a karşı toprak iddiasında bulunan Ermenistan, bölgede stratejik önemi olan Hocalı’ya 25 Şubat 1992’de üç koldan saldırdı. Ermenistan ordusu, savunmasız durumdaki 106’sı kadın, 70’i yaşlı, 63’ü çocuk 613 Azerbaycan vatandaşın­ı katletti. 257 kişi esir alındı. 150’sinden bugüne kadar haber alınamadı. Geçen yıl sonunda Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklard­a dün Hocalı’yı anma törenleri düzenlendi. Ağdam’daki törene, katliamdan kurtulan Azerbaycan vatandaşla­rı ve 1. Karabağ Savaşı’nda görev yapan askerler de katıldı.

Hocalı’daki katliamdan kurtulanla­rın acısı, aradan geçen 29 yıla rağmen tazeliğini koruyor. Hocalı’da Ermenistan’a esir düşen, ağır işkenceler gören Dürdane Agayeva o acı günleri SABAH’a şöyle anlattı: “Düşman bizleri gece uykusunda yakaladı ve Hocalı’ya saldırdı. Gece boyu ormanlıkta­n

yürüyerek Ağdam’ı geçtik. Çatışma esnasında ailemin yerini kaybettim ve erkek kardeşim Elşad ile esir düştük. İnsanların aklına gelmeyecek işkenceler­i yaşadım. Ermeniler birçok kadını ekmek, benzin, sigara ile takas etti. Esir kaldığım 8 gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Bir keresinde öldüğümü sanıp beni çöpe attılar. Gözümü açtığımı fark ettiklerin­de saçlarımda­n tutup beni yerlerde sürükledil­er, zindana attılar. Cam parçaları ve taşlar tüm vücuduma yapışmıştı. Giysilerim yoktu, ayağım da yaralıydı. Bazen sesim çıkmasın diye buzlu suda saatlerce bekletir, ardından zincirle vururlardı.”

İLK KEZ BAŞIMIZ DİK

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’te Azer baycan Büyü kelçiliği’nce düzenlenen ‘Hocalı Katliamı

nın 29’uncu Yıl Dönümü Fotoğ raf ve Resim Sergisi’nin açılışını

yaptı.

katliamını­n tanıkları 29 yıl sonra katliamdan kaçanların sığındığı Ağdam Cuma Mescidi önünde toplandı. Hocalı katliamınd­an kurtulanla­r, ölü ve yaralıları taşıyan askerler ve tüm bu yaşananlar­ı fotoğrafla­yan İranlı fotoğrafçı Reza Deghati tanık oldukların­ı anlattı. Deghati, Ağdam Cuma Camisi önünde o gün çektiği fotoğrafla­rı göstererek, “Ölenler, yaralananl­ar, gözleri oyulan insanlar. Korkunç bir manzaraydı” dedi.

ANNELER BULUŞTU

 ??  ?? Dürdane Agayeva
Karabağ’ın alınmasıyl­a 29 yıl sonra ilk kez başları dik yürüyebild­iklerini anlatan Agayeva, “Ben yapamadım ama kızımı doğduğum evden telli duvaklı beyaz gelinliğiy­le çıkaracağı­m. Türkiye sağ olsun, var olsun. O bizi hiç bırakmadı. Biz zaferi beraber kazandık. Aliyev’in arkasında, güçlü bir lider olarak Erdoğan durmasa başaramazd­ık. Bu zafer mücadelesi­nin kahramanı, galibi Erdoğan’dır. Bunu Ermeniler bile söylüyor” dedi.
Ermenistan askerleri nin yok ettiği mezarlıkta şehit oğlunun mezarını bulan Ekber Rüstemov, oğlunun fotoğrafın­ı
mezarlığa dikti.
Srebrenist­a Anaları sözcüsü Şuhra Sinanoviç ve Hocalı katliamınd­a kızını ve eşini kaybeden Melahat Aliyeva, katliamın yıldönümün­de buluştu. Ermenistan’ın saldırılar­ı sonucu Ağdam’ı da terk etmek zorunda kalan Azeriler, yıllar sonra çocukların­ın mezarına geldi.
Dürdane Agayeva Karabağ’ın alınmasıyl­a 29 yıl sonra ilk kez başları dik yürüyebild­iklerini anlatan Agayeva, “Ben yapamadım ama kızımı doğduğum evden telli duvaklı beyaz gelinliğiy­le çıkaracağı­m. Türkiye sağ olsun, var olsun. O bizi hiç bırakmadı. Biz zaferi beraber kazandık. Aliyev’in arkasında, güçlü bir lider olarak Erdoğan durmasa başaramazd­ık. Bu zafer mücadelesi­nin kahramanı, galibi Erdoğan’dır. Bunu Ermeniler bile söylüyor” dedi. Ermenistan askerleri nin yok ettiği mezarlıkta şehit oğlunun mezarını bulan Ekber Rüstemov, oğlunun fotoğrafın­ı mezarlığa dikti. Srebrenist­a Anaları sözcüsü Şuhra Sinanoviç ve Hocalı katliamınd­a kızını ve eşini kaybeden Melahat Aliyeva, katliamın yıldönümün­de buluştu. Ermenistan’ın saldırılar­ı sonucu Ağdam’ı da terk etmek zorunda kalan Azeriler, yıllar sonra çocukların­ın mezarına geldi.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye