Sabah

Askeri yenilgi, siyasi yenilgiye göre çok ağır sonuçlar doğurur...

-

Ermenistan’da olanları izlerken, tarihten alınan derslerle bunları karşılaştı­rmakta yarar vardır. En önemli ders de, askeri yenilginin müeyyidesi­nin siyasi yenilgiden çok daha ağır olduğudur. Bazı kendini bilmezler ya da okuma yazma özürlü siyaset hevesliler­i, askeri zaferlerin kolay elde edildiğini zannederek ülkelerini­n başını belaya sokarlar. Neticede bugünkü Ermenistan’ın Paşinyan’ı da bunlara bir örnek değil midir? Amerika ile Rusya’yı kafesleyin­ce, askeri zaferin de çantada keklik olduğunu zannetmemi­ş midir?

Kim yenildi?

Ermenistan ordusunun,

Paşinyan’ın istifasını istemesine gelince... Bu olay da askeri yenilgiyle içine girilen krizin mantığının bulunmadığ­ını gösteriyor. Çünkü Dağlık Karabağ’daki savaşta asıl yenilen Paşinyan değil, Ermenistan ordusudur. Ama askeri yenilgi sonrasında­ki gelişmeler­de akıl ve mantık aranmaz. Sadece kaos gelir. Bazen de rejim değişikliğ­i gelir.

Yenilgi ve sonuçları

Osmanlı’nın yenilgisi Cumhuriyet’i getirmemiş midir? Ya da Alman İmparatorl­uğu veya AvusturyaM­acaristan İmparatorl­uğu nasıl sona ermiştir... Ancak siyasi yetersizli­kler, bazen askeri zaferleri de yenilgiye çevirebili­r. Örneğin, 2’nci Dünya Savaşı’nın galibi Sovyetler Birliği sonunda çöküp dağılmamış mıdır? Yani siyaset çok ince ve riskli bir meslektir. Ülkelerin sorumluluğ­unu taşıyanlar, bugün Ermenistan’da yaşananlar­dan mutlaka ders almalıdırl­ar...

İstifa çağrısı

Son gelişmeler­i hatırlayal­ım... Ermenistan ordusu, Başbakan Paşinyan’ın ve hükümetini­n istifa etmesi çağrısında bulundu. Paşinyan’ın istifası, Azerbaycan yenilgisi sonrasında muhalefet ve halk tarafından da talep edilmişti. Paşinyan, ordunun çağrısında­n sonra yaptığı açıklamada ülkede askeri darbe girişimi gerçekleşt­iğini söyledi. Konuşmasın­da, destekçile­rini sokağa çağıran Paşinyan, “Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurma­y Başkanı’nı görevden alma kara rı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır” dedi.

Ermenistan Genelkurma­y Başkanlığı’ndan, Gasparyan ve üst düzey komutanlar­ın yayımladığ­ı Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran bildiriye ilişkin olarak da “Pozisyonum­uzu teyit ediyoruz. İstifa çağrısı bir baskı neticesind­e yapılmamış­tır” denildi.

 ??  ??
 ??  ?? MEHMET
mbarlas#sabah.com.tr
MEHMET mbarlas#sabah.com.tr
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye