Sabah

3. nesil yeni siyaset

- TeO MH

AK Parti’yi dinamik kılan ve yaklaşık 20 yıldır iktidarda tutan sır, sahici ve güçlü bir liderlikte, zamanın ruhunu yakala yan kuşatıcı, vesayet karşıtı siyasette ve yeni kadrolarla partiyi zenginleşt­irmekte saklı.

Bu yüzden de kendisini takip eden en yakın partiyle arasındaki fark hiçbir zaman yüzde 20’lerden aşağı inmedi.

AK Parti 2023’e giderken de aynı motivas yonla hareket ediyor. Bunu da en net biçim de il kongreleri­nde görüyoruz. Önceki gün İstanbul İl Kongresi vardı ve o kongrede başta il başkanı olmak üzere AK Parti İstanbul teşki latında ciddi bir değişim yaşandı.

Başkan Erdoğan, “Her kongremizd­e kadrolarım­ızda yüzde 60-70’lere varan bir değişim gerçekleşt­iriyoruz” diyor ve ekliyordu:

“İstanbul’un her hanesine değer vereceğini bildiğimiz arkadaşlar­ımız yeni görevler alacak. Osman Nuri Kabaktepe kardeşimiz­i İstanbul’a il başkanı yapıyoruz. Onun davaya olan sevgisine bizzat şahit olduk.”

AK Parti’nin yeni İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, aslında birkaç gündür siyaset kulislerin­de konuşulsa da sür priz bir isimdi. Bu nedenle de parti tabanında heyecan yaratırken, rakip partilerin antenlerin­i de harekete geçirdi.

94 ruhuna dönüş mü?

Medyanın ilgisi de büyüktü. Çünkü Kabaktepe, uzun yıllar Saadet Partisi için de görev yapmış, aday olmuş bir isimdi. Bu nedenle de bu hamleye, son dönemde Başkan Erdoğan’ın Oğuzhan Asiltürk’le görüşmesi üzerinden bakıldı. Hatta “Milli Görüş”e selam gönderme, “94 ruhu”na veya “2003 fabrika ayarlarına” dönüş diye yorumlayan­lar da oldu.

Ama Kabaktepe hamlesi geriye dönüş veya eski dostlara selam göndermekt­en iba ret değil. Çünkü Kabaktepe’yi farklı kılan da, sadece siyasi geçmişi değil sivil toplumla ve gençlikle ilişkisiyd­i. Kabaktepe, aralarında İHH, Sosyal Doku, Cansuyu, Cihannüma, Yedi

Hilal, TÜGVA ve Türkiye Maarif Vakfı gibi çok sayıda sivil toplum örgütünde aktif görev yap mış bir isimdi. Dahası arkasındak­i sivil toplum tecrübesi ve entelektüe­l kişiliğiyl­e de farklı siyasi kesimlere ulaşabilec­ek bir yapı ya sahipti. Ortak kanaat ise “İyi bir teşkilatçı, iyi bir gönül adamı” olmasıydı.

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş, siyasette, “kabiliyet, sivil toplumun ruhunu anlamak ve entelektüe­l kapasite” gibi üç önemli özelliğe dikkat çekerek şöyle diyor du: “Bu üçü de Kabaktepe’de var.”

AK Parti’nin 20 yıllık tarihine bakıldığın da, dünü içinde barındırsa da o artık 21. yüzyı la yön veren yeni bir “siyaseti” temsil ediyor. Aktaş da geriye dönüş olmadığını şu sözlerle anlatıyor: ¦AK Parti, ne 4eHah Partisi’nin kapatıldığ­ı ne de AK Parti’nin kuruldu ğu yerde. Erdoğan, vizyonunu çok daha ileri taşıdı. 3. nesil yeni bir siyaset inşa edildi.”

İşte Kabaktepe’yi AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’na taşıyan da bu yeni gerçeklik ti. O da bu gerçekliği, çoğulculuğ­u öne çıkar tarak seslendird­i: “Son olarak şunu ifade etmek istiyorum: İstanbul teşkilatı olarak; İstanbul kadar çoğulcu, İstanbul kadar renkli, İstanbul kadar kapsayıcı, İstanbul kadar geniş ufuklu, İstanbul kadar sevgi dolu, İstanbul kadar gönlü geniş olacağız.”

Gördüğünüz gibi İstanbul, rol model bir şehir olarak dikkat çekiyor ama bu türden bir değişim sadece İstanbul’da olmadı. AK Parti, başta Ankara ve Diyarbakır olmak üzere birçok şehirde sürpriz denebilece­k yeni il başkanları­y la tanıştı. Bu da hâlâ AK Parti’nin en değişimci parti olduğunu gösteriyor.

SMS M29 ya] ·ye J|Qder.

IaFebRRN.FRP/PaKPuWRYur

 ??  ?? MaKPuW
PaKPuW.RYur#VabaK.FRP.Wr
MaKPuW PaKPuW.RYur#VabaK.FRP.Wr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye