Sabah

SİGORTA TEŞVİK PRİMİ SÜRESİ 1 YIL UZATILDI

-

Gerek BM Uluslarara­sı Çalışma grgütü ,/O , gerekse de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma grgütü O(&D ‘süpersonik’ diji talleşmeni­n iş yaşamı, istihdam, işçiişvere­n ilişkileri ve işgücü verimliliğ­i üzerindeki etkileri açısından pek çok çalışma ve rapora imza atıyor. ,/O’nun 23 Şubat, yani bu hafta yayınlanan son ‘Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2021’ raporu, dünyada son 10 yılda dijital çalışma platformla­rı kat büyüdüğüne işaret ediyor. Bununla birlikte dijital çalışma platformla­rındaki bu büyüme, insana yakışır iş olanakları oluşturmak ve işletmeler­in daha tutarlı bir sürdürüleb­ilirlik ortaya koyabilmel­eri adına, ülkeler ve uluslarara­sı kuruluşlar arasında politikala­rı oluşturmak adına, küresel bir diyalogu ve düzenleyic­i işbirliğin­i gerektiriy­or.

Söz konusu dijital çalışma platformla­rı aracılığıy­la, iş yaşamının dijitalleş­mesi özellikle kadınların, gençlerin ve ne yazık ki geleneksel istihdam piyasaları­nda ‘ötekileşti­rilen’ engelliler­in bilhassa işgücüne dahil olmaları adına, son derece değerli yeni iş olanakları sağlıyor. Dijital çalışma platform ları sayesinde artan çalışan sayısının sağladığı geniş iletişim ve tedarik ağı ise, şirketler, firmalar için daha geniş kendi müşteri ağının da ötesinde, farklı becerileri, kabiliyetl­eri olan bir işgücüyle çalışma fırsatı da veriyor. ILO’nun raporu istihdamın dijitalleş­mesinin iki şekilde kendini gösterdiği­ni belirtiyor. Birincisi, ekonomik faaliyetle­rin, işlerin çalışanlar tarafından çevrimiçi ve uzaktan yapıldığı internet temelli çevrimiçi platformla­r.

İkincisi ise, UBER şoförleri, taksi sürücüleri ve teslimat kuryeleri gibi sahada yer alan ve dijitalleş­menin tüm imkanların­ı kullanmala­rı gereken çalışan kesiminin işleri yürüttüğü dijital platformla­r. Buraya kadar ki tespitler, istihdamın dijitalleş­mesinin iyi yönleri. Bir de, aynı sürecin zorlu yönlerini veya çalışanlar için risk oluşturan noktala rına da bakalım. Birinci nokta, bu tür dijital platformla­rda çalışanlar­ının aşırı uzun mesai koşulları. Geleneksel istihdam piyasasını­n günlük çalışma süresi dünyanın bir çok ülkesinde saatle sınırlı iken, bu alanda çalışma süreleri 9,10, hatta 12 saati bile bulabiliyo­r. İkinci bir nokta, bu tür dijital çalışma platformla­rını yürüten şirketleri­n, firmaların sıklıkla kayıt dışı istihdam çalıştırma­ya ve çok sık çalışan değiştirme­ye meyilli olmaları.

Bu nedenle, düzenli bir iş ve gelir riski, sosyal güvenlik sisteminin koruma imkanından mahrum olma riski, örgütlenme ve toplu pazarlık haklarına erişim olmaması gibi başlıklar küresel ölçekte istihdama yönelik riskler olarak karşımıza çıkmakta. Rapor hazırlanır­ken, bilgilerin­e başvurulan

12 bin çalışan, çalışma saatlerini­n genellikle uzun ve belirsiz olmasından ve yarısı da saatte 2 doların bile altında para kazanmakta­n şikayet etmişler. Faaliyetle­rini geleneksel yöntemlerl­e sürdüren ve henüz dijitalleş­memiş KOBİ’ler ise, bu tür dijital platformla­rın kayıt dışı istihdam çalıştırma­sından ve aradaki iş yapma maliyeti farkından dolayı, haksız rekabete işaret ediyorlar. Bu nedenle, ulusal ve uluslarara­sı düzeyde geniş kapsamlı düzenle meler hem istihdamın hakkının korunması, hem de sektörlerd­e haksız rekabetin önlenmesi adına kritik önemde.

 ??  ??
 ?? KEREM
ALKİN
kerem.alkin#sabaK.com.tr ??
KEREM ALKİN kerem.alkin#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye