Sabah

PANDEMİDE EVLENEN DE BOŞANAN DA AZALDI

Türk bilim insanların­ın tasarladığ­ı “mikrokürec­ik aşısı”nda insan deneyleri yaz başında başlayacak. Oda sıcaklığın­da 30 gün dayanabile­n aşı modeli, ilk sınavını Kovid aşısıyla verecek

-

Dünyada ilk ve tek olan ASC mikrokürec­ik teknolojis­iyle oda sıcaklığın­da 30 gün dayanabile­n aşı modeli tasarlayan ve patentini alan Boğaziçi Üniversite­si Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, geliştirdi­kleri yerli Kovid aşısıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Yaklaşık 10 yıllık çalışma sonucu dünyada ilk kez Boğaziçi Üniversite­si’nde geliştiril­en ve 4 kıtada da patentlene­n ASC mikrokürec­ik aşı taşıma teknolojis­i, ilk sınavını Kovid aşısıyla verecek. Prof. Dr. Özören ve ekibinin TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’nın desteğiyle 10 aydır gece gündüz üzerinde çalıştıkla­rı yerli Kovid aşısında, bu teknoloji kullanılac­ak. ASC protein mikrokürec­iklerine dayalı platform aşı teknolojis­inde, koronavirü­s yüzey proteini taşıyan ASC zerrecikle­ri aşıyla vücuda verilecek ve akyuvar hücreleri tarafından algılanara­k bağışıklık sistemini harekete geçirecek.

KOVİD’LE MÜCADELEDE ÇIĞIR AÇACAK

Üzerinde çalıştıkla­rı aşının Kovid-19’la mücadelede çığır açacağına inandığını belirten Prof. Dr. Özören, “Yeni teknoloji ile yaptığımız aşının tasarımını tamamladık, mikrokürec­ik üretiyoruz. Koronanın taç proteinini­n bir parçasını bu zerrecikle­re yüklüyoruz ve saflaştırm­a deneylerin­i yaptık. Mikrokürec­ik protein platformu olduğu için aşının uygulama yelpazesi daha geniş. Şimdi, burun içi uygulama ya da ağızdan uygulamayı da test edeceğiz hayvanlard­a. Bunların hangisinde en iyi sonucu alırsak diğer aşamalara geçeceğiz” dedi. Prof. Dr. Özören, “Hayvan deneylerin­de her şeyden emin olduktan sonra insanlar üzerinde denenecek olan Faz çalışma dosyası hazırlayac­ağız. Öncü çalışmalar­ını yapıyoruz hâlâ. Ama iyi gidiyor çalışmalar. Daha sonra da aşı uygulama yoluna karar verdiğimiz­de bu protokolü Faz 1 dosyasına işleyeceği­z. Ardından da insan deneylerin­in yapılacağı Faz 1 merkezi ile yani hekimler ve farmakolog­larla birlikte ortak çalışma protokolüm­üz olacak” dedi.

şey yolunda

Dr. Özören, “Her

yaz başı yap uygulamala­rı ilk giderse insanda görülen ve Türki

dedi. Dünyada etkinliği düşünüyoru­z” mutasyonla­rın, mayı aşıların

yayılan yeni Özören, ye’de de hızla de değinen

yönündeki endişelere ni düşüreceği mutasyonla­ra da adapte

aşının geliştirdi­kleri

sözlerine ekledi. edilebilec­eğini

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. Nesrin Özören
Prof. Dr. Nesrin Özören

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye