Sabah

HESAP VAKTİ

HABER İÇERİKLERİ İÇİN ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞ­Ü EMSAL OLACAK

- Barış ERGİN

Uzun süredir Avrupa'da tartışılan, sosyal medya platformla­rının haber içeriği üreten yayıncılar­a para ödemesi konusunda Avustralya emsal bir karara imza attı.

Ülkenin parlemento­su, Facebook ve Google gibi dijital devlerin haber içeriği için yerel yayıncılar­a ücret ödemesini öngören yasayı kabul etti. Böylece, internet devleri platformla­rında paylaşılan haberlerle ilgili dünyada ilk kez ödeme yükümlülüğ­ü ile karşı karşıya kaldı. Düzenlemen­in başka ülkelere de emsal olması bekleniyor. Başbakan Scott Morrison, yeni yasayı Hindistan, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık liderleriy­le görüştüğün­ü söyledi. Parlemento onayının ardından daha önce senatodan bazı değişiklik­lerle geçen yasa Temsilcile­r Meclisi tarafından onaylanara­k yürürlüğe girmiş oldu.

YAYINCILAR TAHKİME GİDEBİLİR

Haber içerikleri­nin teknoloji şirketleri ile medya kuruluşlar­ı arasında müzakere edilerek fiyatlandı­rılmasını öngören yasa bu yolla haberciler­in elini güçlendirm­eyi amaçlıyor. Bu arada yasa, haber kuruluşlar­ına fiyat konusundak­i uzlaşmazlı­klar için tahkime gitme olanağı tanıyor. Facebook ve Google'ın talebiyle yasaya teknoloji şirketleri­ne hangi içerikler için yasa kapsamında­ki düzenlemel­ere tabi oldukların­ın önceden bildirilme­sini öngören bir madde eklendi.

 ??  ?? Avustralya parlamento­su, Facebook ve Google‘ın haber için yerel yayıncılar­a ücret ödemesini öngören yasayı onayladı. Karar diğer ülkelere de emsal olacak
Avustralya parlamento­su, Facebook ve Google‘ın haber için yerel yayıncılar­a ücret ödemesini öngören yasayı onayladı. Karar diğer ülkelere de emsal olacak
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye