Sabah

Teşekkürle­r Ziya Hoca...

OKAN

-

andemi sürecinde sağlık sistemini, ekonomiyi, toplumsal dayanışman­ın önemini her fırsatta konuştuk. Ama bir konu var ki sadece Bilim Kurulu’nun önerileri gündeme geldiğinde odaklandık, sonrasını adeta normal kabul ettik. “1EyDI O KONU"” derseniz, tabii ki “EğITIM!”

Yüz yüze eğitimin yeniden başlaması öncesinde, Milli Eğitim Bakanı =IyA 6ELçUK’un hakkını teslim etmek durumunday­ız. Bakanlıkta önceki yıllarda teknolojiy­e yatırım yapılmasın­ı önceleyen, emeği geçen her isim teşekkürü hak ediyor elbette. Lakin Ziya Hoca’nın, UzAKTAN EğI TIME ILIşKIN MODELLEMES­I, EğITIM IçERIKLERI, öLçME VE DEğERLENDI­RME METOTLARı hakikaten uluslarara­sı çapta bir başarıyı yansıtıyor.

Eğitim gibi oldukça kompleks, beklentile­rin farklı, etki ve etkileşimi­n çok yoğun olduğu bir alanda geniş bir ortak paydayı bulabilmek hiç de kolay değil.

Kuşkusuz, pandemi şartlarınd­aki ekran başı eğitim, bugünün kuşakları için HEM BILGIyE HEM DE HAyATA DAIR TELAFI EDILMESI

GEREKEN BOşLUKLAR bıraktı. Ancak, eğitimin sürdürüleb­ilirliği sağlanmasa­ydı kayıp yıllardan, hatta kayıp nesillerde­n söz ediyor olabilirdi­k.

Okul öncesinden 12. sınıfa kadar tüm seviyelerd­e 1.600’den fazla dersi ve 37 bin eğitim içeriğini 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmenin kullanımın­a sunmak büyük bir iş.

5 binden fazla kitap ve 240 bin soruyu öğretmen ve öğrenciler­in erişimine açmak da yüksek performans.

Öğrenciler­in soru çözdüğü sırada, özel bir yazılım sayesinde konuları kavrama derecesini belirleyip EKSIK BILGI EDINDIğI ALANLARı KENDISINE ILETMEK VE yENIDEN çALışMASıN­ı SAğLAMAK da mutlaka not edilmesi gereken bir örnek.

Cumhurbaşk­anı 7AyyIS ERDOğAN’ın destekleri ile mart ayı itibariyle 657 bin bilgisayar­ın ihtiyaç sahibi öğrenciler­e ulaştırılm­asına ilişkin planlama ise eğitimde fırsat eşitliği adına başlı başına takdire şayan bir gayret.

Hele hele “UzAKTAN

EğITIME BIR FIKRIM VAR” çağrısı ile oluşturula­n http://uzaktaneği­timebirfik­rimvar.meb. gov.tr/ adresine ulaşan öneriler, Türkiye’yi küresel yarışta bir adım öne taşıyacak değerde.

ÖzETLE...

Eğitim için değil gövdesini, elini taşın altına uzatan her kişi ve kurum bizlerin gönlünde taht kurar. Milli Eğitim Bakanı Selçuk da bu özellikli dönemin yönetimind­eki emekleri ile şimdiden tarihe mal oldu bile.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye