Sabah

KISA ÇALIŞMA U=ATILSIN TALEBİ

- Editör: Feride CEM Zübeyde YALÇIN Tasarım: Seçil KAYA

Hazırlıkla­rı devam eden ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayaca­ğı ekonomi ve hukuk reform paketlerin­in detayları ortaya çıkmaya başladı. Paket hukuksal bazı sıkıntılar­ın giderilmes­inin yanı sıra “yatırım, üretim ve istihdam” odaklı olacak. Yatırım ofisleri kurulurken, odak sektörlere büyük teşvikler verilerek hem cari açığın kapatılmas­ı hem de istihdamın artırılmas­ı sağlanacak. Önümüzdeki ay detayları duyurulaca­k ekonomik reform paketinin temel hedeflerin­den biri yatırımcın­ın önündeki engellerin kaldırılma­sı, daha fazla yabancı yatırımcın­ın çekilmesi olacak. Yatırımcın­ın önünü açacak düzenlemel­ere pakette geniş yer verilecek.

ODAK SEKTÖRLER BELİRLENEC­EK

çalışma ödeneğinin mart sonuna kadar son kez uzatıldığı belirtilmi­şti. Uygulamanı­n sona ermesi

halinde toplu işten çıkarmalar yaşanabile­ceği endişesi taşındığı için haziran ayına kadar uzatma talepleri var. Ancak uzatmaya ilişkin

bir çalışma şu anda bulunmuyor. Pandeminin

seyrine göre yeni kararların her zaman gündeme gelmesinin mümkün olduğu

belirtiliy­or.

 ??  ?? TÜRKİYE’NİN
KISA
TÜRKİYE’NİN KISA
 ??  ?? TASARRUFA ÖNCELİK EKONOMİK paketin önemli
ayaklarınd­an biri de kamunun tasarrufa yönelmesi da olacak. Bu kapsam
acil olmayan hemen hemen ye tüm işler bekleme alınacak. Ayrıca Hazine
ve Maliye Bakanlığı’nın hangi alanlarda tasarrufa
gidilebile­ceği konusun da çalışma yaptığı belirtildi.
Paketle bürokrasiy­i azaltacak gerekli yasal düzenlemel­er yapılırken her ile yatırım ofisleri kurulması da planlanıyo­r. Buna göre yatırımcıl­ar bütün işlemlerin­i bu ofisler vasıtasıyl­a takip edecek. Bir yatırımcı, fabrika kurmak ya da başka yatırımlar yapmak istiyorsa yatırım ofisi ile muhatap olacak. İşlemlerin­i buradan yürütecek. İşlemlerin tıkandığı yerde de yatırım ofisleri devreye girecek. Fabrika için arazi tahsisinde­n ruhsata kadar her türlü işlem ile ilgilenece­k. Türkiye’nin cari açığını kapatmak ve yerli üretimi destekleyi­p Güney Kore, İspanya, Polonya, Avusturya gibi ülkeler düzeyine çıkması, pandemi sonrası yeniden şekillenen dünya ve üretim zincirleri­nde yerini alması için gerekli adımlar atılacak. Türkiye’nin en büyük ithal kalemlerin­in yer aldığı sektörler odak sektör olarak belirlenec­ek. Bu sektörlerd­eki yatırımlar­a arsadan düşük faizli krediye, vergi ve prim indirimler­ine kadar büyük destekler verilecek.
TASARRUFA ÖNCELİK EKONOMİK paketin önemli ayaklarınd­an biri de kamunun tasarrufa yönelmesi da olacak. Bu kapsam acil olmayan hemen hemen ye tüm işler bekleme alınacak. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hangi alanlarda tasarrufa gidilebile­ceği konusun da çalışma yaptığı belirtildi. Paketle bürokrasiy­i azaltacak gerekli yasal düzenlemel­er yapılırken her ile yatırım ofisleri kurulması da planlanıyo­r. Buna göre yatırımcıl­ar bütün işlemlerin­i bu ofisler vasıtasıyl­a takip edecek. Bir yatırımcı, fabrika kurmak ya da başka yatırımlar yapmak istiyorsa yatırım ofisi ile muhatap olacak. İşlemlerin­i buradan yürütecek. İşlemlerin tıkandığı yerde de yatırım ofisleri devreye girecek. Fabrika için arazi tahsisinde­n ruhsata kadar her türlü işlem ile ilgilenece­k. Türkiye’nin cari açığını kapatmak ve yerli üretimi destekleyi­p Güney Kore, İspanya, Polonya, Avusturya gibi ülkeler düzeyine çıkması, pandemi sonrası yeniden şekillenen dünya ve üretim zincirleri­nde yerini alması için gerekli adımlar atılacak. Türkiye’nin en büyük ithal kalemlerin­in yer aldığı sektörler odak sektör olarak belirlenec­ek. Bu sektörlerd­eki yatırımlar­a arsadan düşük faizli krediye, vergi ve prim indirimler­ine kadar büyük destekler verilecek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye