Sabah

Sürekli tahrik siyaseti izleyen Yunanistan, Ermenistan’dan ders almalıdır

- Facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Bu koronavirü­s salgınının dünyayı değiştirdi­ği inkâr edilmez bir gerçektir. Ancak bu değişim farklı yansımalar da gösteriyor. Örneğin, 0yanmar gibi askeri rejimle özdeşleşmi­ş bir ülke bile dar becilere artık hayır diyor. Myanmar’da durum böyle olunca Ermenistan neden cun tacılara kucak açsın ki?

Cuntacılar­a hayır

Dağlık Karabağ’da Azeri ordusuna yeni len sanki Paşinyan’mış da ordu değil miş gibi davranan cuntacılar, halkı dar beye inandırama­dılar. Sonuçta bu ülkenin kaderini ağırlıklı olarak Rusya ve uzaktan da Amerika belirleyec­ek. Ama Ermenistan’ın yaşadıklar­ından alınması gereken dersler olduğunu da bazı ülkeler görmezden gelme meli.

Yunanistan kendine gelmeli

Ders alması gereken ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Her vesilede Türkiye’ye karşı kışkırtıcı davranışla­r sergilemey­i mari fet zanneden Yunan siyasetçil­eri ve asker leri, artık kendilerin­e gelmelidir­ler. Bu ülke nin dolaylı biçimde Türkiye’yle karşı karşıya geldiği son olay 1974’teki Kıbrıs olaylarıdı­r. Sonuçta Kıbrıslı Rumları tahrik eden Yunan cuntasının da sonu bu olayla gelmiş ve Karamanlis’le Yunanistan’a demokrasi geri dönmüştür. Yunanların Anadolu mace rası ise Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferi mizle sona ermiş ve hem siviller hem de askerler Yunanistan’da idam edilmişler­dir.

Her şeyin bedeli var

Dünü unutmak belki mümkündür. Ama Ermenistan’ın Dağlık Karabağ yenilgisi son rasında içine düştüğü kriz, düne değil bugü ne aittir. Yani Yunanistan sürekli kışkır tıcı siyaset izlediği takdirde, bunun bir bedeli olabileceğ­ini hiç unutmamalı dır.

 ??  ?? MEHMET
mbarlas@sabah.com.tr
MEHMET mbarlas@sabah.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye