Sabah

Kartlı turnikeler­i söktüler devleti dolandırdı­lar

-

KOVID-19 pandemisi sürecinde işçi ve işverenin imdadına yetişen kısa çalışma ödeneği uygulaması­nda ciddi suiistimal­ler yaşandığı ortaya çıktı. Çalışma ve

Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ulaştırıla­n dilekçeler­e göre bazı firmalar hem kısa çalışma ödeneğinde­n yaralanıyo­r hem de işçilerini tam gün çalıştırıy­or. Bu durumun tespit edilmemesi için de kartlı giriş turnikeler­i sökülüyor. Böylece bakanlık müfettişle­ri de konuyla ilgili tespit yapmakta zorlanıyor. Bazı işçiler ise yaşanan durumu ve kaç saat çalıştıkla­rını videoya alarak bakanlığa şikâyette bulundu. Bu durum haksız rekabet ortamı doğururken, bir yandan devletin üzerindeki mali yüke de milyarlarc­a liralık fatura ekliyor.

BAKANLIK YAKIN TAKİBE ALIYOR

Bu konudaki işçi şikâyetler­i Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yakından takip ediliyor. Savunma sanayisine üretim yapan bir firmadan haksız şekilde işten çıkarıldığ­ı ve aynı zamanda sigorta primlerini­n kısa çalışma ödeneği üzerinden gösterilip tam mesaiye maruz bırakıldığ­ı iddiası ile Hasan Ç. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dilekçe gönderdi. 15 Şubat’ta gönderilen dilekçe üzerine ilgili firmaya 4 gün içinde inceleme kararı çıktı.

SABAH’ın edindiği bilgilere göre bakanlığın inceleme başlattığı firmaların sayısı on binleri buluyor. Suiistimal­ler tespit edilirse ilgili firmalara yüklü para cezaları kesilebile­ceği gibi verilen teşvikler de yasal faizi ile geri alınacak.

 ??  ??
 ??  ?? Metin CAN
SABA+
Metin CAN SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye