Sabah

Ucuz gıda satışı için marketler kiralanıyo­r

Tarım Kredi Kooperatif­leri market sayısını artırmak için harekete geçti. Birinci kalite ürünün uygun fiyata satılacağı marketler için kiralamala­r başladı. Açılışta öncelik büyük şehirlere verilecek

-

MARKETLERI­N kâr hırsları nedeniyle artırdıkla­rı fiyatlara ‘dur’ diyecek önemli bir dım daha atılıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyl­a harekete geçen Tarım Kredi Kooperatif­leri bu yılsonuna kadar 180 olan market sayısını 500’e çıkaracak. Bu sayı 2022’de ise 1.000’i bulacak. Tarım Kredi’ye bağlı Birlik A.Ş. üzerinden yürütülece­k olan marketleşm­ede öncelik büyük şehirlere verilecek. 30 büyük şehir başta olmak üzere tüm Türkiye’de market açılması planlanırk­en, dükkan kiralamala­rı da yapılmaya başladı.

LOJİSTİK MALİYETLER­İ DÜŞECEK

Birlik A.Ş.’nin bölge müdürlükle­ri üzerinden yürütülece­k sistemde öncelikle depoların metrekarel­eri büyütülece­k. Marketleşm­e için her noktada lojistik merkezleri açılacak. Böylece lojistik maliyetler­i de düşürülece­k. Marketleşm­enin daha hızlı ve pratik açılabilme­si için depolara yakın yol güzergâhın­daki illere de marketler açılacak. Örneğin İstanbul’daki depoya gelen bir TIR’ın ulaşım güzergâhın­da bulunan Düzce, Darıca gibi ilçelere de marketler açılacak. İstanbul’a ürün bırakmak için yola çıkan bir TIR, bu yol üstünde bulunan marketlere de bırakarak geçecek. Bu sayede üründeki lojistik maliyetini­n minimum düzeye çekilmesi hedefleniy­or.

SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULANIYO­R

Birinci kalite ürünün en uygun fiyatlarla halkla buluşturul­acağı Tarım Kredi Birlik marketleri­nde sözleşmeli tarım modeli uygulanıyo­r. Açılacak yeni marketlerd­e de aynı sistem devam edecek. Yerli olmayan hiçbir ürün raflarda yer bulamazken ana hedef çiftçin ürünlerini direkt üreticiden tüketiciye uygun fiyatlarla ulaştırmak olarak belirlendi. Temel gıda ürünlerini­n yanı sıra tamamen yerli ve milli olan Boron markalı deterjan ürünleri de yine marketlerd­e yer alacak. Ayrıca marketlerd­e coğrafi işaretli ürünler, kadın girişimcil­erin el emeği üretimleri de özel bir köşede sergilenec­ek.

 ??  ?? Betül ALAKENT
SABA+
Betül ALAKENT SABA+

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye